Ексклюзиви
понеділок, 30 грудня 2019 08:20

Сотні іракців хотіли бути катами президента

Сотні іракців хотіли бути катами президента
Саддама Хусейна стратили в штаб-квартирі військової розвідки Іраку. Фото: https://www.powerapple.com

В Багдаді за вироком суду 30 грудня 2006 року повішено п'ятого президента Іраку Саддама Хусейна. Вищий кримінальний трибунал Іраку визнав Саддама винним у вбивстві 148 шиїтів і засудив до смертної кари. Сотні іракців, родичі жертв Саддама, звернулися до влади з проханням призначити їх катами.

Саддам Хусейн прийшов до влади 1979 року після відставки президента Ахмеда Хасана аль-Бакра. Став генеральним секретарем регіонального керівництва правлячої партії БААС. У 1980 році він розв'язав війну з Іраном , яка тривала до 1988 року. Хусейн здійснив операцію " Анфаль" проти курдів, де його армія застосувала хімічну зброю.

В серпні 1990 року Саддам Хусейн анексував Кувейт та оголосив його 19 провінцією Іраку, однак зусиллями антиіракської коаліції, в котрій брали участь 32 держави, включаючи США, Британію, Францію, Єгипет, Саудівську Аравію, Ірак зазнав поразки. Скинутий в квітні 2003 року в результаті вторгнення військ багатонаціональної коаліції. Хусейна заарештували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли любовний роман Саддама Хусейна

5 листопада 2006 року Вищий кримінальний трибунал Іраку засудив до смертної кари через повішення. Саддам Хуссейн звинувачувався у геноциді курдів в 1983, 1987-88 роках, придушенні повстання шиїтів, застосуванні хімічної зброї проти курдів (1988), вторгненні в Кувейт (1990), масових стратах громадських, політичних та релігійних діячів Іраку.

О 3 ночі за місцевим часом за кілька хвилин до початку свята Курбан-байрам Хусейна стратили. Саддам Хусейн був повішений в штаб-квартирі військової розвідки Іраку, розташованої в шиїтському кварталі Багдада Аль-Хадернійя. Тіло передали представникам племені "Абу Насир", до якого він належав. Останки перепоховали в таємному місці, щоб покласти край масовому паломництву до його могили.

У мережі знайшли книжку, яку написав колишній президент Іраку Саддам Хусейн. Любовний роман під назвою "Забіба і король" у англійському перекладі продають на сайті Amazon

Зараз ви читаєте новину «Сотні іракців хотіли бути катами президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути