неділя, 07 червня 2020 07:40

Сьогодні відзначають Трійцю: що слід мати на столі і чого не варто робити

7 червня християни святкують Трійцю. Вшановують Пресвяту Трійцю: Отця, Сина і Святого Духа. У народі цей день називають Зелені свята.

Святкують через 50 днів після Великодня. Звідси й ще одна назва свята – П'ятидесятниця. У цьому році дата свята збіглася як у католиків, так і у православних.

Традиції Зелених свят пов'язані з відродженням життя. Люди прикрашають будинки зеленими гілками дерев і запашними травами, які символізують все живе на землі. Зіллям і квітами прикрашають храми.

Автор: pexels.com
  На Трійцю збирають лікарські трави
На Трійцю збирають лікарські трави

На Трійцю можна їсти все. Тому свято відзначали за обіднім столом, у колі сім'ї та близьких людей. Головним частуванням завжди був коровай. Також основними стравами були пиріжки та м'ясні страви.

Скатертину, якою застеляли святковий стіл в Трійцю, зберігали з вірою, що вона здатна притягувати заможних женихів чи працьовитих наречених.

Якщо зранку винести і покришити свіжу випічку на город, можна таким чином задобрити духів покійних родичів, щоб ті піклувалися про живих у засвітках.

У народі вірили, якщо посвататися на Трійцю й одружитися на Покрову (14 жовтня), то сімейне життя буде довгим і щасливим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що можна їсти та робити на Петрів піст

Не варто братися за прибирання будинку. Це роблять перед святом. Прання та шиття - забороняються.

Не рекомендують на Зелені свята ходити на кладовище. Для цього є спеціальний день – Троїцька Батьківська субота - напередодні.

Не можна купатися, щоб не залоскотали русалки. Забороняється робити віники з гілок дерев, будувати дерев'яні паркани. Тобто, не використовувати природу в корисливих цілях.

На Трійцю дівчата ворожили, жінки збирали цілющі трави для лікування на весь рік. Рослини, зібрані цього дня, - потужний оберіг і ліки від багатьох хвороб. Ще виготовляли талісмани і обереги для всіх членів сім'ї.

Чоловіки та парубки організовували розваги.

Автор: ukrinform.ua
  Трійцю відзначають у неділю, через 50 днів після Великодня
Трійцю відзначають у неділю, через 50 днів після Великодня

Дощ на Трійцю - на сонячне і тепле літо.

Після дощу сонячна погода - значить, у цьому сезоні можна очікувати дуже багатого врожаю, особливо зернових культур, ягід та грибів.

Через тиждень після Трійці почнеться Петрів піст. У цьому році він триватиме 27 днів - з 15 червня по 11 липня.

12 липня православні віряни відзначають Петра і Павла.

Згідно з Писанням, ці апостоли прийняли святе мучеництво одного дня: 29 червня за юліанським календарем і 12 липня за григоріанським. Апостола Петра розіпнули головою вниз, апостол Павло, як римський громадянин, не міг бути страчений на хресті, тому йому відсікли голову.

У цей день прийнято прославляти і вшановувати духовну твердість, силу віри і розуму, які уособлювали святі апостоли.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають Трійцю: що слід мати на столі і чого не варто робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути