понеділок, 13 січня 2020 13:14

Сьогодні Щедрий вечір: традиції і заборони

Сьогодні Щедрий вечір: традиції і заборони
Сьогодні українці відзначають Щедрий Вечір Ілюстрація: korali.info

13 січня українці відзначають Маланку або Щедрий Вечір.

Свою назву отримав завдяки щедрому столу. Господарі готували кутю і кров'янку, яку ще називали "маланкою". Випікали спеціальні хліби "Маланку" та "Василя".

Найбільша магія свята - це карнавал. Зазвичай українці перевдягалися у відомих народних персонажів і тварин та ходили селом. У цю ніч прийнято щедрувати. Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, танцюють, співають та ставлять жартівливі сценки. Дівчата ж ходили окремо від хлопців. Традиції спільного щедрування з'явилися пізніше.

Вважалося, що саме ця ніч ідеально підходить для любовних ворожінь, чим і займалися дівчата. В цей час парубки викрадали у них вдома хвіртки. Щоб повернути втрату, батько дівчини повинен був ставити могорич.

Займалися магією і господарі. Молодих коней і волів вперше запрягали, щоб привчати їх до роботи коли зійде сніг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку погоду принесла в Україну Маланка: свіжий прогноз

За давнім звичаєм хлопці, закінчивши ритуальний обхід, вранці йшли на роздоріжжя палити "Діда", або "Дідуха", - снопи, соломи, що традиційно стояли на покуті від Святого вечора до Нового року. Ялинку у селах не ставили. Потім молодики стрибали через багаття. Це мало очистити душі від спілкування з нечистою силою.

Зі світанком йшли посівати. Зерно брали у рукавицю або в торбину. Спочатку йшли до хрещених батьків та інших родичів і близьких. Зайшовши до хати, посівальник сіяв зерном і вітав всіх з Новим роком

Сьогодні прийнято миритися із сусідами та родичами, щоб зустріти новий рік у мирі та злагоді.

У цей день не можна виносити з дому сміття, адже можете винести своє щастя.

Не можна вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік. Не можна нікому нічого позичати, адже можна весь рік провести в боргах.

Свято Маланки має язичницьке коріння. Давні слов'яни вірили, що у богині Лади - матері богів, крім сина - побратима бога місяця, була й донька Маланка, яка була дуже вродливою. Її викрав із срібного терема лихий змій та сховав у підземному царстві, коли брат-Місяць був на полюванні. Звільнив її богатир Васильчик і взяв за дружини. Саме тому 13 січня вшановують не лише Маланку, а й Василя. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Щедрий вечір: традиції і заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути