Ексклюзиви
пʼятниця, 05 липня 2019 17:11

Собака, кінь та човен: розкопали могилу вождя вікінгів

Автор: glavnoe.ua
  У Швеції розкопали вікінга разом із собакою, конем та човном
У Швеції розкопали вікінга разом із собакою, конем та човном

Археологи знайшли залишки вікінга в районі Уппсали в Швеції на подвір'ї середньовічної церкви. Разом із ним поховали собаку, коня і цілий корабель. Чоловіка поклали сюди не менше 1 тис. років тому.

Він, ймовірно, вважався великим воїном або був вождем. У могилу вікінга поклали і його зброю: меч, спис і щит, а також прикрашений різьбленням гребінець. Могили такого типу, коли разом із небіжчиком ховали човен, вкрай рідкісні, тому що традиційно тіла померлих спалювали, повідомляє Главное.

Автор: joinfo.ua
  Реконструкція поховання зображена на малюнку
Реконструкція поховання зображена на малюнку

За всю історію розкопок у Швеції виявили 7 таких поховань, у Норвегії - 3. Подібні "корабельні могили" вікінгів знаходили і в Данії та Британії. Вони відносяться або до епохи вікінгів (800 - 1050 рр. н.е.), або до більш раннього вендельского періоду німецького залізного віку (близько 550-800 рр. н.е.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали поховання молодого русича

Могильник зберіг не лише скелети чоловіка, собаки і коня, а й залізні заклепки разом з дерев'яними частинами човна. Його загальна довжина становить 7 м.

"Вивчити конструкцію корабля теж дуже важливо, - каже учасниця розкопок, археолог Олена Йорпеланд, - наприклад, щоб зрозуміти, чи використовували у похоронній церемонії старі кораблі або будували нові спеціально для похорону".

Частину Уппсальських знахідок виставлять у Стокгольмському історичному музеї восени цьогоріч.

10 давніх поховань виявили археологи біля середньовічної церкви на острові Сицилія біля Італії. Припускають, що останки належать нащадкам вікінгів.

Могилам близько 800 років. Вони розташовуються у церкві Сан-Мішель дель Гольфо поблизу Палермо. Поховання могло бути зроблене норманами - скандинавськими мореплавцями, які у Х ст. заснували власне герцогство на території сучасної Північної Франції.

Зараз ви читаєте новину «Собака, кінь та човен: розкопали могилу вождя вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути