Ексклюзиви
вівторок, 24 липня 2018 11:39

Розкопали масове поховання вікінгів

Розкопали масове поховання вікінгів
Вікінги ходили походами на Сицилію. Фото: Mir24.tv

10 давніх поховань виявили археологи біля середньовічної церкви на острові Сицилія біля Італії. Припускають, що останки належать нащадкам вікінгів.

Могилам близько 800 років. Вони розташовуються у церкві Сан-Мішель дель Гольфо поблизу Палермо. Поховання могло бути зроблене норманами - скандинавськими мореплавцями, які у Х столітті заснували власне герцогство на території сучасної Північної Франції.

"Деякі з померлих, безсумнівно, були представниками еліти або духовенства, про що свідчить форма могил", - зазначив глава експедиції, археолог Славомир Моджіох з Інституту археології та етнології Польської академії наук у Варшаві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили скарб вікінгів

Три з могил могли належати жінкам, ще дві - дітям. У похованнях не знайшли жодних предметів. Встановити можливе походження померлих допоміг візуальний огляд. На думку експертів, вони були вихідцями із Західної Європи, найімовірніше - норманами з Північної Франції. На це вказали висота і масивність скелетів.

Вікінги періодично навідувалися з експедиціями до Південної Італії іїта Сицилії. У другій половині XI ст. норманські війська під проводом Рожера де Готвіль відбили острів у арабів.

Старовинне кладовище було пов'язане зі церковної лікарнею, яка згадується в документах XII ст.

Кам'яну дошку для скандинавської настільної гри хнефатафл виявили археологи на північному сході Шотландії. Артефакт знайшли під час розкопок у Дірському абатстві.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали масове поховання вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути