Ексклюзиви
вівторок, 19 червня 2018 23:14

Сліди фараонів виявили далеко поза межами Єгипту

Сліди фараонів виявили далеко поза межами Єгипту
Єгиптяни могли доходити до півдня континенту. Фото: Zerkalo.az

Археологи з Польщі виявили в храмі цариці Хатшепсут підтвердження того, що фараони Нового Царства влаштовували морські та сухопутні походи в Центральну та Південну Африку.

"Нам вдалося знайти поки єдині малюнки птиці-секретаря, вибиті на стіні за часів фараонів. Їх війська правителя привезли назад в Єгипет з легендарної країни Пунт", - розповідає Філіп Татерка , керівник експедиції в Дейр-ель-Бахрі, передає "Знай".

Хроніки свідчать, що експедиції єгиптян сягали Лівії, Нубії і Синая, а кораблі могли досягти мису Доброї Надії на крайньому півдні Африки.

Цариця Хатшепсут відправила військо в землю, яку стародавні єгиптяни називали "Пунт", або "земля богів". Єгипетський експедиційний корпус налагодив торговельні відносини з її мешканцями, закупивши чорне дерево, пахощі, шкури і екзотичних тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені відтворили вигляд матері Тутанхамона

Вчені досі не знають, де саме знаходилася ця країна. Судячи з опису зовнішності і традицій її жителів, вони були чистокровними африканцями, тоді як природа і географія Пунта, описана в хроніках фараонів, говорить про те, що ця країна перебувала на Синайському півострові, на березі Червоного моря.

Дослідники знайшли відповідь на це питання, проводячи розкопки біля стін похоронного храму цариці Хатшепсут в Луксорі, де, як свідчать легенди того часу, були висаджені паростки миррового дерева, яке їй подарували правителі Пунта.

На одній зі стін цього храму вченим вдалося знайти серію малюнків, на яких зображені птахи-секретарі. Вони живуть тільки в центральній і південній частині Африки і не зустрічаються на території Синая і Аравійського півострова.

"Ми вже знаходили фрагменти подібних зображень, однак вони збереглися набагато гірше цієї знахідки. Ми думали, що на них були намальовані прості чаплі. Тільки коли ми знайшли голову птиці-секретаря і попросили подивитися на неї наших колег-орнітологів з Південної Африки, ми зрозуміли , як ми помилялися", - каже Татерка.

Знахідка говорить про те, що ця країна розміщувалась в Східній або Південній Африці.

Біля єгипетського міста Мінья, у долині Нілу, археологи знайшли стародавній жрецький некрополь пізнього періоду правління фараонів або початку епохи Птолемеїв.

Зараз ви читаєте новину «Сліди фараонів виявили далеко поза межами Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути