понеділок, 13 липня 2015 15:20

"Школярі порозкидали кістки палкою, а черепом грали у футбол"
32

Фото: Марія Кожемяко

13 липня в Україні святкують День Горбанівської Божої Матері. За переказами чудотворну ікону Божої Матері у 17-му столітті знайшов козак Горбань на околиці Полтави. Згодом місцевість стала носити назву Горбанівка за прізвищем козака. Зараз це - приміське селище Полтави.

"Він косив траву, раптово коса зламалася. Горбань нахилився і побачив у траві ікону Богородиці. Лезо коси поранило її образ під правим оком. З нього потекла сльоза. Ікона була чеканкою — зроблена із металевої пластини, з обрізаними куточками. Мабуть, хтось познущався. Думаю, що її вкрали шведи, коли тікали з Полтави та потім загубили", - розповіла 60-річна Надія Плескач, прихожанка Храма Різдва Богородиці у Горбанівці.

У 1818 році на пожертви вірян на честь ікони у селі побудували храм Різдва Богородиці.

"Одразу був дерев'яний, потім зробили капличку. Коли ікона почала чудотворити — побудували храм із цегли. Служби проводив священик Євтихій Павловський. Потім його нащадки — син і онук. У 1933 році радянська влада зруйнувала храм. Залишилась від нього тільки дзвіниця — у ній була водонапірна вежа, потім склад. Хрест зняли. Мабуть тому вціліла. Ікону ж монахи заховали".

У радянські часи на місці храму був пустир.

"У 1965 році на території колишнього храму почало розбудовуватися село. Рили котлован і вскрили захоронення. Школярі порозкидали кістки палкою, а черепом грали у футбол. Як набридло — закинули його в очерет. Тоді один хлопчик з села прокинувся серед ночі. Чув, як його хтось кличе за вікном. Глянув - там три священики у чорному вбранні. Стояли мовчки. Хлопець злякався, розказав батькам і друзям. Село згадало за покоління священиків Павловських. Старожили казали, що ті правили службу на небі, та їх потривожили. Череп ще кілька років пролежав в очереті. Потім його перепоховали на території старої церкви, де знайшли й інші саркофаги".

У 1997-му році почала працювати громада української православної церкви Київського Патріархату. На старій дзвіниці в Горбанівці поставили хрест.

"Тоді людям почала снитися Божа Матір. Зносили зі своїх схованок старі ікони до храму. Раз чоловік приїхав до церкви, шукав колодязь із святою водою. В його дружини були хворі ноги, то їй наснилося, що вода із колодязя біля храму зцілить її. Тоді ми зробили біля храму колодязь".

З 2009-року в Горбанівці стоїть новий Храм Різдва Богородиці. Побудований на кошти благодійників. На День Горбанівської Божої Матері паломники йдуть хресним ходом до двох джерел із цілющою водою.

"По обидва боки храму б'ють джерела із цілющою водою. Багато вірян вважають, що ікону знайшли саме біля якогось джерела. Але ніхто не знає, поблизу якого. Обидва святих місця почитаємо. Паломники від Московського патріархату ходять до каплички із купальнею, що біля горбанівського ставка. Місце дуже давнє — там був пагорб, укріплений камінням, з мідної труби текла вода. Поруч стояла табличка, що воду можна пити. Всіх дивувало, що у глухому селі є таке цивілізоване джерело. Декілька років тому паломники погрішили — почали продавати воду з джерела. Воно пересохло. Монахи читали над ним молитви, то вода знову пішла. Парафіяни від Київського патріархату ходять до іншого джерела, що ближче до нашого храму".

Службу правлять біля однієї з найперших копій ікони.

"Думаємо, що наша ікона зроблена в ті часи, коли у храмі чудодіяла справжня. В нашої - образ живий, намальований на дереві. Це одна з перших копій, приблизно 1850 року. Знайшли ікону у вірянки, яка аскетично жила та переховувала її від радянської влади. У храм повернули рік тому", - продовжила Плескач.

Зараз ви читаєте новину «"Школярі порозкидали кістки палкою, а черепом грали у футбол"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути