Ексклюзиви
четвер, 20 серпня 2020 15:50

Склали топ-10 знищених споруд Києва
10

Десятинна церква. Її побудували 1842 року. Стала одним із перших храмів Києва, зруйнованим більшовиками 1928 року під час антирелігійної кампанії. Уламки церкви остаточно розібрали у 1936 році.
Фото: bigkyiv.com.ua
Поштова контора.  1849 року її розмістили у домі чиновника Онуфрія Головінського. Історики схильні вважати, що саме з цього моменту і починається історія Хрещатика як головної вулиці міста. 1911 року контору знесли, а на її місці побудували телеграфну станцію.
Караваєвські лазні 1877 року. Належали купцеві-мільйонеру Фрідріху Міхельсону. До комплексу входили  зали із мармуровими басейнами, приватні кабінети, "нумери", магазини, перукарні та буфети. Ціна на послуги коливалася від 25 копійок для студентів, до 3 рублів за сімейний "нумер". Знесли будівлю у 1980-х.
Дума, у якій засідали управителі Києва. З’явилася на Майдані Незалежності 1878 року. Тут також розміщався перший в Європі пункт нічного чергування лікарів. На початку XX ст. будівлю реконструювали і добудували третій поверх. За часів Другої світової вона сильно постраждала, а у повоєнні роки від ідеї її відновлення відмовились.
Гіппо-Палас. Кінний цирк, який у 1903 році побудував архітектор Едуард Брадтман на кошти Петра Крутікова. Мав 2 арени, електричне освітлення, опалення, зручну залу. 1918 року став політичним майданчиком. Зруйнований вибухом 1941 року.

Показали зниклі історичні будівлі Києва. Більшість із них зазнали безповоротних руйнувань за часів Другої світової війни.

Добірку публікує портал Big Kyiv.

На світлинах можна побачити Десятинну церкву 1842-1928 років, Поштову контору, Караваєвські лазні, будівлю міської Думи, цирк Гіппо-Палас, магазин "Дитячий світ", забудову Труханова острова, 11-поверховий Хмарочос Гінзбурга, сходи на Театральній площі та ринок на Сінній.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кольорові фото Києва, яким понад 100 років

Показали, як змінювалася Бессарабська площа з 1860-го до початку 1900 років.

Вона одна з найстаріших у Києві. З'явилася на місці лютеранського цвинтаря наприкінці XVIII ст. Згодом тут виник стихійний базар. На площі торгували селяни з Новоросійської губернії, Бессарабії та півдня Малоросії. Найпопулярнішими товарами тут були вино і фрукти.

Зараз ви читаєте новину «Склали топ-10 знищених споруд Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути