четвер, 25 жовтня 2012 13:36

Сира їжа стримувала розвиток мозку предків людини

Сира їжа стримувала розвиток мозку предків людини
Фото: ridus.ru

Недостатня кількість поживних речовин в сирій рослинній їжі було головною причиною невеликого обсягу мозку у далеких предків людей, що підтверджує ключову роль вогню і "кухарського мистецтва" в еволюції людини, заявляють антропологи в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Прийнято вважати, що протолюди навчилися розводити вогонь і готувати на ньому їжу досить давно, 1,5-2 мільйони років тому. На користь цього говорить відразу кілька факторів - різке збільшення розмірів мозку і тіла, а також зменшення розмірів щелепи і зубів. У серпні 2011 року американські палеонтологи підтвердили справедливість цієї гіпотези, простеживши за змінами в розмірі зубів у викопних предків людини.

Карина Фонсека-Азеведо (Karina Fonseca-Azevedo) і її колега Сузана Еркулано-Оузель (Suzana Herculano-Houzel) з Федерального університету в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) підтвердили справедливість цього припущення дещо іншим чином, обчисливши середню кількість енергії, яку споживає мозок примата в залежності від його розміру.

Як пояснюють автори статті, людський мозок займає лише 2% від маси тіла і при цьому витрачає до 20% від загальної кількості енергії, використовуваної в життєдіяльності людини. Ця пропорція має зовсім інше значення для наших найближчих родичів - людиноподібних мавп. Так, їхній мозок помітно менше, ніж людський, а відносна маса м'язів набагато вища.

Раніше Фонсека-Азеведо і Еркулано-Оузель з'ясували, що енергетичні "апетити" мозку приматів лінійно зростають із збільшенням кількості нервових клітин в його складі. Вчені скористалися цією залежністю для обчислення максимальних розмірів мозку для приматів, що харчуються сирою їжею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кістки сказали багато: антропологи дослідили меню давніх людей

Піддослідними вчених були 11 видів сучасних мавп з різною масою і дієтою - починаючи з ігрунки (Callithrix jacchus) масою в 256 грам і закінчуючи горилою (Gorilla gorilla), чия вага може досягати 200 кілограм. Вчені визначали поживність їх дієти і обчислювали максимально можливий обсяг мозку, змінюючи тривалість періодів годування від одного до восьми годин на день.

За розрахунками дослідників, мозок приматів може містити до 40-45 мільярдів нервових клітин в тому випадку, якщо тварина буде харчуватися практично весь день - протягом восьми або більше годин. Загалом, в такі значення укладаються сучасні горили - їх мозок містить близько 33 мільярдів нейронів, а час трапези становить 8-10 годин.

Переконавшись в ефективності методики, вчені підрахували тривалість періодів годування для можливих предків людини - від австралопітеків (Australopithecus afarensis) і до людини розумної (Homo sapiens).

Як і очікували антропологи, найпримітивніші гомініди - австралопітеки, парантроп (Paranthropus boisei) і людина уміла (Homo habilis) - не мали проблем із постачанням мозку енергією. За розрахунками дослідників, ці стародавні примати могли витрачати до семи годин в день на поїдання їжі.

З іншого боку, великий мозок людини прямоходячої (Homo erectus), неандертальців (Homo neanderthalensis) і гейдельберзького людини (Homo heidelbergensis) не міг розвинутися, якщо його власники харчувалися сирою їжею. У зворотному випадку їм довелося б витрачати по 9-10 годин на пошук їжі, що практично неможливо, враховуючи відсутність еволюційних пристосувань до безперервного поглинання їжі у цих гомінідів.

Таким чином, прямоходячі люди та їхні нащадки повинні були вміти підтримувати вогонь і варити їжу для "постачання" свого мозку достатньою кількістю енергії. Подібний висновок підкріплює припущення про різке прискорення в еволюції людини, який почався приблизно два мільйони років тому з появою перших Homo erectus.

Зараз ви читаєте новину «Сира їжа стримувала розвиток мозку предків людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути