Ексклюзиви
пʼятниця, 17 травня 2019 15:20

Схвалили новий український правопис

Схвалили новий український правопис
16 травня 1919-го схвалили український правопис Фото: uahistory.com

Українська академія наук схвалила "Найголовніші правила українського правопису" 17 травня 1919-го.

Роботу над документом в Українській академії наук розпочали за 2 місяці до того. Створили окрему Правописно-термінологічну комісію, яку очолив академік Агатангел Кримський. Правописна комісія доповнила й упорядкувала "Головніші правила українського правопису" 1918-го.

Змінений варіант правопису було схвалено спільним зібранням Академії наук. Опублікували його 1921-го під назвою "Найголовніші правила українського правопису". Він отримав статус першого українського академічного правопису.

"Найголовніші правила українського правопису" сприяли зближенню західноукраїнської правописної традиції з загальноукраїнським правописом. Правила визнали та почали популяризувати в Галичині, на Буковині та Волині. 1922-го на їхній основі Наукове товариство ім. Тараса Шевченка у Львові прийняло "Правописні правила".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві заборонили вивіски російською

"Найголовніші правила українського правопису" мали 14 друкованих сторінок і складалися з 2 розділів. До першого розділу входили 32 параграфи, присвячені правопису українських слів. До другого розділу "Правопис чужих слів в українській мові" входили 14 параграфів, присвячених правопису слів іншомовного походження.

Правопис 1921-го став основою для складання всіх наступних. Із певними змінами та виправленнями видавався у 1928, 1933, 1946, 1960 і 1990 pоках. Останнє видання українського правопису зі змінами було здійснене 1993-го.

15 лютого 1919-го Українська Національна Рада Західних областей УНР ухвалила Закон про вживання української мови у державних установах.

Українську мову мали вживати всі державні установи, публічні інституції та державні підприємства.

Зараз ви читаєте новину «Схвалили новий український правопис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути