четвер, 13 червня 2019 08:20

"Схожий на цеглину з кнопками": мобільний телефон коштував, як авто

"Схожий на цеглину з кнопками": мобільний телефон коштував, як авто
Перші комерційні мобілки коштували від 3500 доларів. Фото: Канал 24

На ринок в США надійшов перший серійний мобільний телефон 13 червня 1984 року. Пристрій називався Dynatac 8000x виробництва компанії Motorola. Важив майже 800 г, а його довжина становила 33 см.

Винахідник мобільного телефону американець з українським корінням Мартін Купер. Його батьки втекли у 1917 році з України від війни. Батько зі Сквири, що на Київщині, а мати з Павлиша – Кропивницька область. Він отримав диплом магістра Іллінойського інституту технологій, став інженером-електротехніком. У 1954 році Купер потрапив на роботу у маловідому компанію Motorola. На той час лідер ринку AT&T "перенесли" телефон з дому в автомобіль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запустили незвичайний поїзд

3 квітня 1973 року Мартін Купер вперше зателефонував з мобільного телефону Dynatac 8000x. На серійне виробництво витратили $90 млн. Важив близько 800 г. За спогадами перших власників, "нагадував цеглу, в один з боків якої була вбудована клавіатура набору номера, а зверху стирчала стаціонарна антена".

Володіння ним, як писала американська преса, було питанням престижу для бізнесменів і символом високого положення в суспільстві для політиків. Купер став мільйонером: заснував з партнерами свою телефонну компанію і продав її за $23 млн.

Відвідувачі Берлінської виставки 31 травня 1879 року побачили першу в світі електричну залізницю — маленький локомотив возив по колу вагончики і при цьому рухався без шуму пари й клубів диму.

Зараз ви читаєте новину «"Схожий на цеглину з кнопками": мобільний телефон коштував, як авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути