понеділок, 18 травня 2020 19:40

Серед купи мотлоху знайшли давньоримську іграшку

Співробітники музею римської фортеці Віндоланда, що у Великій Британії, знайшли давню шкіряну фігурку миші серед купи мотлоху. Імовірно, була дитячою іграшкою.

Музейники зазначають, що в колекціях зберігається близько 7 тис. предметів з римської шкіри, серед яких найбільша колекція взуття, а також заплатки, елементи військових палаток, сумки та звичайні нарізні відходи. Виріб у вигляді мишки є унікальним. Має кутовий, геометричний контур і досить товстий хвіст. Спочатку вирішили, що це ящірка, але згодом розгледіли вушка та рисочки, що зображали хутро. Вік "миші" оцінили приблизно у 1,9 тис. років, повідомляє офіційний сайт музею.

"Хоча в нас у Віндоланді є багато свідчень про дітей, у нас дуже мало іграшок. Було б чудово, якби ця маленька мишка справді була іграшкою і джерелом розваги для дитини тут, на північному кордоні", - каже куратор музею Барбара Бірлі.

За іншим припущенням, мишку могли виготовити заради жартів. Адже за словами музейників у ті часи, миші були присутні в кожному куточку фортеці і дошкуляли людям, знищуючи їх житла і харчові запаси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли давнє поховання хлопчика з іграшками

Автор: Vindolanda Trust
  Серед купи давньоримського шкіряного мотлоху знайшли вирізану мишку
Серед купи давньоримського шкіряного мотлоху знайшли вирізану мишку
У лютому 2020 року археологи знайшли 1200-річну ігрову фігурку вікінгів на острові Ліндісфарн, Велика Британія. Вважають, що це "король" з настільної шахоподібної гри hnefatafl - "стіл короля". Фігурка нагадує звичну нам шоколадну цукерку.
Зараз ви читаєте новину «Серед купи мотлоху знайшли давньоримську іграшку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути