Ексклюзиви
понеділок, 10 лютого 2020 18:36

Знайшли старовинну фігурку для маловідомої настільної гри

Знайшли старовинну фігурку для маловідомої настільної гри
Знайшли фігурку із настільної гри вікінгів Фото: sciencealert.com

Археологи знайшли 1200-річну ігрову фігурку вікінгів на острові Ліндісфарн, Велика Британія.

Вважають, що це "король" з настільної шахоподібної гри hnefatafl - "стіл короля". Чисельні фігурки "захищали короля", що перебував у центрі дошки, від атак "ворогів" що наступали з 4-х сторін. Артефакт зроблений з білого та синього скла та має розмір звичної нам шоколадної цукерки, повідомляє Science Alert.

Дослідники зазначають, що цінність фігурки у її віці. Саме у VIII - IX ст. починалися руйнівні набіги вікінгів на Англію. Проте відповіді, чи принесли гру на острів вікінги немає. Річ могла належати й знаті Північної Британії, яка знала дану гру. Попри незрозумілість походження, фігурка все ж показує зростання скандинавського культурного впливу в даному регіоні. Класичні шахи з'явилися в Англії пізніше, десь у XII ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли фігурку до давньої настільної гри

"Дивовижно думати, що коли вікінги висадилися сюди, вони теоретично могли сісти з ченцями Ліндісфарну, щоб пограти в гру, яка була б знайома обом культурам, хоча вони майже напевно сперечалися б над тим, за чиїми правилами грати", - зазначив археолог Весткотт Вілкінс.

Канадські археологи виявили одну з найдавніших шахових фігур під час дослідження у 1991-му торгової фортеці Хумайми у Йорданії. Попри давність знахідки, дослідженням зайнялися нещодавно. Фігурка являє собою прямокутний камінь з круглим поглибленням вгорі і різьбленням по нижній частині.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли старовинну фігурку для маловідомої настільної гри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути