пʼятниця, 06 жовтня 2017 09:15

Сьогодні згадують про землетрус, який знищив цілу столицю
15

Наслідки землетрусу в Ашхабаді 6 жовтня 1948 року
Фото: madi-ha.livejournal.com
Наслідки землетрусу в Ашхабаді 6 жовтня 1948 року
Наслідки землетрусу в Ашхабаді 6 жовтня 1948 року
Наслідки землетрусу в Ашхабаді 6 жовтня 1948 року
Наслідки землетрусу в Ашхабаді 6 жовтня 1948 року

6 жовтня, в День поминання загиблих під час землетрусу 1948 року, в туркменській столиці Ашхабаді згадують одну з найбільших руйнівних катастроф ХХ ст. В ній загинуло понад 30 тис. осіб. В Туркменістані цей день вихідний - приспускаються державні прапори, відміняються розважальні заходи, на телевізійних і радіоканалах звучить траурна музика. У церквах і мечетях міста служать панахиди, проходять поминальні обіди.

Руйнівний землетрус силою до 10 балів за шкалою Ріхтера відбувся в ніч з 5 на 6 жовтня 1948 року. Місто Ашхабад було повністю знищене. Епіцентр землетрусу знаходився біля селища Кара-Гаудан приблизно в 25 км на південний захід туркменської столиці. Там на поверхні землі утворилися величезні тріщини, пише "Альманах визначних подій".

Більшість будинків Ашхабаду були складені з саманної цегли - висушена на сонці суміш глини і соломи. Вони були зруйновані вмить. Впали не тільки глинобитні будівлі, але й майже всі капітальні споруди. Вціліли буквально кілька будівель, серед яких були ЦК компартії і старовинна мечеть на проспекті Свободи - нині проспект Махтумкулі.

"Коли я прийшов до тями, то зрозумів, що ще стою біля відкритого вікна і тримаюся за раму, а за вікном було щось неймовірне, неможливе. Замість темної прозорою зоряної ночі переді мною стояла непроникна молочно-біла стіна, а за нею жахливі стогони, крики про допомогу. За кілька секунд все старе глиняне, саманне місто було зруйноване. На місці будинків в повітря зметнулася страшна біла пелена пилу.

Після землетрусу місто виявився беззахисним. Зникла міліція. Ті, хто стояли на постах, кинулися додому рятувати родини. Ті, хто спали в будинках і казармах, були розчавлені чи поранені. Поряд з будівлею було військове містечко. Від нього теж нічого не залишилося, і число жертв було величезне.

Почали дзвонити по телефону. Телефон мовчить: телефонна станція не працює. Телеграф зруйнований. Залізничний вокзал — купа уламків, місцями навіть рейки зіпсовані. Аеродрому немає, злітні майданчики розбиті тріщинами. Всі центральні, районні та місцеві установи знищені. Велике місто, столиця республіки, виявилося повністю ізольованим від навколишнього світу і повністю дезорганізованим", - згадував академік Дмитро Налівкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В столиці Туркменії пам'ятник Шевченку вирішили перенести на нове місце

Рятувальні і відбудовні роботи очолив командувач Туркестанським військовим округом Герой Радянського Союзу Іван Петров. 7 жовтня від кулі мародера загинув його син - бойовий підполковник - фронтовик Юрій Петров. Йому було 24 роки. Боротьба з мародерами, бандитами і басмачами, що вбивали офіцерів, забирала багато сил у командування.

Викопувати і виносити з руїн тіла загиблих було нікому. Повсюдно серед руїн виднілися роздуті мертві тіла. За прибирання трупів взялися військові загони, одягнені в протиіпритні прогумовані костюми і протигази. Через теплу погоду десятки тисяч трупів під руїнами стали розкладатися. Сморід сковував волю людей і робота йшла повільно. Стали прив'язувати під ніс марлеві мішечки з ванільним порошком. Це частково допомагало.
Працювали день і ніч, як на війні. Бракувало одягу, наметів, медикаментів, продовольства. До нового року так-сяк життя вдалося нормалізувати, але місто стало майже безлюдним.

Заново відбудовувати Ашхабад, що в перекладі з перської означає "місто кохання", почали за спішно складеним плану вже в 1949 році.

Нові унікальні знахідки були виявлені російськими археологами в Туркменії. Успіх вкотре посміхнувся науковцям туркмено-російської археологічної експедиції під керівництвом легендарного археолога Віктора Саріаніді на розкопках пам'ятки Гонур-депе.

У ході поточного чергового польового сезону археологічних пошуків у Гонур-депе міжнародна експедиція виявила прекрасні зразки, пов'язані з давнім мистецтвом та матеріальною культурою туркменів, а також місце ритуального поховання бика - об'єкт, що відображає культ священного бика перших у світі хліборобів. Подібне ритуальне поховання відзначено археологами вперше.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні згадують про землетрус, який знищив цілу столицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути