пʼятниця, 04 жовтня 2013 19:48

Сакську бабу без грудей виявили у Караганді

Автор: Фото: nv.kz
 

Гранітну бабу епохи саків розкопали вчені в Караганді , пише Nv.kz.

Археолог Арман Бейсенов три роки тому виявив золото в сакському похованні в Каркаралінську. Виробів з дорогоцінного металу в похованні не було. Однак сакська баба є не менш цінною знахідкою.

"Розкопали курган діаметром 34 метра, висотою 2,5 метра, - розповідає Бейсенов. - Працювали два місяці. Гранітну бабу виявили через тиждень після початку розкопок. Вона лежала біля підніжжя. Мабуть, була встановлена ??зі східного боку кургану і впала, швидше за все, ще в давнину, тому що над каменем утворився 30-сантиметровий ґрунт".

За його словами, в землю її не вкопували. Просто поставили на схилі кургану і обклали камінням. "І дуже добре зробили. Бо якби статую поставили на вершині і вона б там відкрито стояла, то пам'ятка навряд чи б дійшла до нас. Трактористи б його ще в шістдесятих роках, коли знищувалося історичну спадщину, неодмінно гримнули, розкололи, потягли" , - пояснив він.

Науковці вважають, що це жінка, хоча грудей немає.

"І, найголовніше, немає військових атрибутів - поясів, кинджала і так далі. Добре передані очі, ніс, рот, обрис голови, вуха. На місці шиї два паралельних жолоби. Так зазвичай роблять, коли хочуть сказати, що на шиї є гривна. Отже це царська особа, а не просто якась баба- домогосподарка. Мабуть, якась правителька, родоначальниця або дружина місцевого царька" , - висловив припущення Бейсенов.

Зараз ви читаєте новину «Сакську бабу без грудей виявили у Караганді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути