пʼятниця, 03 вересня 2021 18:57

Русь не готові сприймати як попередницю України - історик

Русь не готові сприймати як попередницю України - історик
Срібник князя Володимира Великого Фото: facebook.com/kyivhistorymuseum/

Українці не готові сприймати Русь як попередницю країни, в якій живуть. У людей не вкладається в головах, що вони успадкували державність від Русі.

"Слова Арестовича про перейменування нашої держави - не нова думка. Та слід врахувати настрої населення. Люди не готові до цього", – сказав Gazeta.ua історик Олександр Алфьоров. Так оцінив пропозицію радника глави Офісу президента Олексія Арестовича перейменувати Україну на Русь-Україну.

Ініціатива потребує детального аналізу. Зараз вона не на часі через загострення політичної кризи.

"У соціальних мережах опозиція висміює усе, що йде від влади. Я помітив нехороші сигнали. Після висловлювання Арестовича почали висміювати схему існування такої назви Русь-Україна та нівелювати важливість Русі загалом. Це колективне безумство базується на невігластві. Вважаю його найбільшою зброєю проти України. Використовують одні політики проти інших", - вважає дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін - ідіот. Нав'язує, що Україна - це Русь" - Грицак

Це колективне безумство базується на невігластві. Вважаю його найбільшою зброєю проти України

Русь – держава, яка дала життя сьогоднішній Україні. Історики розуміють, що середньовічна назва України - це Русь. Зміни назв держав відбувалися ввесь час. Румунія була Валахією, Німеччина - Священною Римською імперією германських націй. Росія з'явилася 1721 року, до того була Московія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни - національна меншина" - Кулеба відповів Путіну

"Маємо величезний потенціал в тому, щоби на міжнародному рівні реставрувати назву Русь. Було б непогано, щоб вона для всіх стала аналогом назви України. Для цього треба включити певні технології і механізми. Для початку, щоб кожен українець розумів, що Русь - це Україна", - переконаний Олександр Алфьоров.

Маємо проблеми з термінологією. Переважна більшість істориків Київської Русі у англомовних роботах пишуть про Київську Русь вживаючи термін, який перекладається як Росія.

"Українська наука залишилась на маргінесі. Необхідно починати з термінологічної комісії, яка зможе уніфікувати правила транслітерації українських прізвищ, назв, історичних термінів. А потім можна поговорити про спадкоємність", - вважає історик.

Радник керівника Офіса президента Андрія Єрмака, спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович заявив, що змінив би назву нашої держави на "Русь-Україна", щоб "відібрати в РФ бренд руських".

"Я борюся за те, щоб ми називали війну правильно - "русько-російська" війна. Русь - це ми. Україні варто пригадати власну історію. Якщо говорити історично справедливо, то є гілка слов'янська, яка пішла на Москву, і десь глибоко ми з цією гілкою є родичами. Але Росія не зводиться лише до слов'янського елементу, там багато хто є. І претендувати на спадщину Русі вона може, м'яко кажучи, з великою натяжкою. Я б змінив назву держави на подвійну", - сказав він.

Крім того, Арестович вважає, що українську мову треба перейменувати у руську.

Зараз ви читаєте новину «Русь не готові сприймати як попередницю України - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути