середа, 19 червня 2019 13:42

Розповіли, що зроблять із давнім житлом гончара

Розповіли, що зроблять із давнім житлом гончара
Археологічна пам'ятка часів Київської Русі отримає власний QR-код Фото: Gazeta.ua

Житло гончара часів Київської Русі у Вишгороді на Київщині отримає власний QR-код. Відвідувачі зможуть отримати з нього інформацію про об'єкт. Археологи відкопали будинок у червні цьогоріч.

Ще під час розкопок представники Вишгородського історико-культурного заповіднику зазначили, що мають намір відтворити цю споруду в первинному вигляді. Дослідники хочуть, щоб кожен відвідувач міг зануритися в повсякденну атмосферу ХІІ ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли давнє поховання хлопчика з іграшками

"Команда проекту хоче представити кожний об'єкт, що буде предметом нашого дослідження і QR-кодування. І почнемо ми з найновішого, який зусиллями археологів у червні 2019-го поповнив скарбничку вишгородських історико-культурних пам'яток. Мова про житло гончара ХІІ ст.

Чому саме цей об'єкт ми хочемо висвітлити першим із усього переліку? Бо декілька моментів роблять його унікальним: по-перше, розкопки йдуть на території музею давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника. А сам музей розташований на місці, де раніше був "квартал гончарів" часів Київської Русі.

По-друге, в Україні таких об'єктів менше десятка. А житло гончара ХІІ ст. поки що єдине. По-третє, житло гончара у Вишгороді розкопується, досліджується і планується до реконструкції вперше", - пише Вишгородський історико-культурний заповідник у Facebook.

У Вишгороді на Київщині під час ремонту музейної будівлі 1947 року побудови знайшли житло гончара часів Київської Русі. Археологи зазначають, що це єдиний у країні зразок давньоруського ремісничого будинку.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, що зроблять із давнім житлом гончара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути