середа, 20 червня 2018 11:19

Розкопали прохід до скарбу Ярослава Мудрого

Розкопали прохід до скарбу Ярослава Мудрого
Археологи розпочали роботу у Софії Київській. Фото: Facebook

Археологи почали дослідження підземелля Софійського собору у Києві.

"Розпочали велику спелео-археологічну епопею: вже другий день поспіль розчищаємо провал стародавнього підземелля у садибі Софійського собору. Його досліджували 1916-го та у 1977-1979 роках. Але згодом покинули напризволяще. Через це з'явилися проблеми. З 2015 року на місці цієї підземної споруди утворилися кілька провалів та з десяток просідань ґрунту. Три роки ми доводили, що зволікання з розкопками можуть призвести до біди. Після утворення у квітні цього року чергового провалу, ми отримали "добро" на дослідження", - написав у Facebook археолог у Національному заповіднику "Софія Київська" Тимур Бобровський.

Дослідник виявив давній прохід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві мітингуватимуть проти знищення вулиці часів Київської Русі

"Просідання відбулося посеред провалу, засипаного піском років 30-40 назад. Той - посеред ранішого, також засипаного провалу. Це перший наочний результат наших розкопок та науково доведений факт: марно засипати провали піском. А що ж нас очікує далі? Марудне вибирання піску з супутнім дослідженням культурного шару довкола. Коли "скінчиться" культурний шар, вибиратимемо саме заповнення провалу і будуватимемо вхідну шахту. А десь на глибині чотири метри від сучасної поверхні ми потрапимо до підземелля у тому самому місці, де 100 років тому Олександр Ертель знайшов єдину з досі зафіксованих у Києві берестяних грамот з отаким текстом: "Аще кто найде сей ходъ той найде велий кладъ Ярославовъ", - підсумував Бобровський.

Під Поштовою площею в Києві законсервують археологічні знахідки. Планують провести лабораторні дослідження і експериментальні роботи для розробки методики консервації фрагментів мокрого археологічного дерева XI-XIII ст.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали прохід до скарбу Ярослава Мудрого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути