середа, 03 липня 2019 13:15

Розкопали фортечну криницю

Автор: khm.depo.ua
  У Меджибожі розкопують фортечну криницю
У Меджибожі розкопують фортечну криницю

Археологи розкопують криницю XVIII ст. у Меджибожі, Хмельницька область. Перші згадки про неї датуються 1717-м. На глибині 14 м. знайшли перші знахідки.

"Це дерев'яні елементи різноманітних пристроїв для підйому води. Це речі XVIІ- XVIІІ століть. За ними зможемо зробити висновки, чим піднімали воду сотні років тому. Деякі з них клеймовані, на деяких зустрічаємо навіть випалені написи, тож буде можливість їх ідентифікувати. Знахідки ми консервуємо та згодом будемо проводити дослідження – з яких порід дерев вони виготовлені та до якого часу вони належать", - розповідає директор Державного історико-культурного заповідника "Меджибіж" Олег Погорілець, про це повідомляє Depo Хмельницький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні водосховища знайшли палац

Окрім дерев'яних знахідок, трапляються археологам і керамічні вироби. Наприклад знайдено літрову кварту, якою, ймовірно, черпали воду з відра.

Будівельники знайшли невідомий підземний хід на площі Поштовій у центрі Ужгорода. Старовинний підвал відшукали під час риття котловану.

Світлинами з місця у Facebook поділився закарпатський журналіст Віталій Глагола. За його інформацією, колись на цьому місці у XVIII ст. була німецька броварня Herrschaftliches Brauhaus - Пивний дім. В інвентарних записах казенної домінії Унґвар за 1728 та 1763 роки є докладні описи цього об'єкта. Броварнею володіла казенна домінія, що здавала її в оренду поміщикам. У документах латиною вона фігурувала як Braxatorium - броварня.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали фортечну криницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути