Ексклюзиви
понеділок, 01 липня 2019 11:39

Розкопали давню браму Софійського собору

Автор: facebook.com/SophiaKyiv
  Виявили залишки Софійської брами
Виявили залишки Софійської брами

Під час археологічних розкопок на території Національного заповіднику "Софія Київська" виявили монументальну споруду XII ст. із обпаленої цегли - плінфи. Цей матеріал використовували при будівництві за часів Київської Русі. Розкопки проходять у Митрополичому саду в декількох метрах від собору.

"Тепер сантиметр за сантиметром ми будемо відкривати те, чого ніхто з нині живих не бачив. Орієнтовна площа споруди - близько 100 квадратних метрів. Можливо, це Софійські ворота з надбрамною церквою, на зразок Золотих воріт. А можливо, і щось інше. Незабаром будемо знати більше", - зазначив археолог Тимур Бобровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкопали давній будинок гончара

Згідно з попереднім дослідженням, Софійські ворота - частина оборонних споруд часів князя Володимира Великого, які розміщувалися у районі перетину нинішніх вулиць Володимирської та Великої Житомирської, тобто трохи далі "Софії". Це унікальне відкриття, що дозволяє більше дізнатися про життя Києва і киян багато століть тому, повідомляють Новини Сьогодні.

Нині на місці розкопу археологи знайшли монету "полушку" часів російського імператора Петра I 1721-го. Її знайшли на невеликій глибині 15-20 см. На реверсі монети можна розглянути титул царя "ВРП" (Всієї Росії Повелитель).

Автор: facebook.com/SophiaKyiv
  Знайшли імператорську монету 1721-го
Знайшли імператорську монету 1721-го
У Софії Київській виявили унікальні фрески XVIII-XIX ст. після того, як знайшли в архіві дані про проведені реставраційні роботи.

Про це відкриття заявила завідувачка сектором Національного заповідника "Софія Київська" Тамара Рясна.

На архівних фотографіях знайшли фреску, на якій зображена біблійна історія "Шлях до Еммауса", коли апостоли Лука і Клеопа не впізнали Христа, який після воскресіння приєднався до них дорогою до міста Еммаус. Уже на місці під час вечері апостоли впізнали Христа за тим, як він благословив і надломив хліб. У цей момент Христос став для них невидимим.
Зараз ви читаєте новину «Розкопали давню браму Софійського собору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути