Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 08:20

Розбомбили сільську школу

Розбомбили сільську школу
Повітряні війська Ізраїлю 1970-го здійснили 118 бойових вильотів на літаках F-4E Phantomна в Єгипет. Фото: Israel HAP

Початкову школу у єгипетському селі Бахр-ель-Бaкара розбомбили повітряні війська Ізраїлю 8 квітня 1970-го. Загинули 46 дітей та понад 50 поранено. Сама школа була повністю зруйнована.

11 червня 1967-го закінчилась Шестиденна війна Ізраїлю з Сирією, Єгиптом та Йорданією, на боці яких виступили також Ірак, Алжир та Кувейт. Ізраїль завоював Синайський півострів, Сектор Газа, Західний берег ріки Йордан, Східний Єрусалим і Голанські висоти. В 2,5 рази збільшив свою територію.

Проте бомбардування і військові дії тривали ще після завершення війни. Єгипет хотів повернути Синай. Уздовж лінії припинення вогню відбувалися епізодичні зіткнення між Ізраїлем і Єгиптом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стіну плачу Ізраїль захопив на другий день війни

Ізраїльські ВПС з січня по квітень 1970-го здійснили 118 бойових вильотів на цілі в Єгипеті. 5 бомб і 2 ракети "земля-земля" вразили одноповерхову школу у селі Бахр-ель-Бaкара. Згодом уряд Ізраїлю виправдовувася, що це була людська помилка. Пілоти і розвідка гадали, що школа була замаскованою єгипетською військовою базою.

Натомість єгипетський уряд вважав, що це спланований військовий злочин. Із 130 дітей, які відвідували школу, 46 померло.

Покарання ніхто не поніс.

7 червня 1967 року в ході "Шестиденної війни" ізраїльтяни захопили Стіну плачу у Східному Єрусалимі. 10 червня Рада Безпеки ООН домоглася припинення вогню всіх ворогуючих країн - Ізраїль погодився на припинення бойових дій того ж дня, а Єгипет - наступного.

Зараз ви читаєте новину «Розбомбили сільську школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути