середа, 07 червня 2017 10:20

Стіну плачу Ізраїль захопив на другий день війни

Стіну плачу Ізраїль захопив на другий день війни
"Шестиденна війна" 1967 року. Фото: Вікіпедія

7 червня 1967 року в ході "Шестиденної війни" ізраїльтяни захопили Стіну плачу у Східному Єрусалимі. Внаслідок того збройного конфлікту Ізраїль за шість днів переміг армії сусідніх держав, а під його контроль перейшли Західний берег ріки Йордан, Голанські висоти і Східний Єрусалим.

Ізраїльська держава була проголошена 14 травня 1948 року після виведення британських військ з Палестини. Наступного дня Єгипет, Трансіорданія, Сирія, Ліван та Ірак оголосили Ізраїлю війну з метою недопущення реалізації Плану ООН по розділу Палестини, знищення новоутвореного єврейської держави. Напружена військова обстановка змусила Ізраїль нанести 5 червня 1967 року повітряні та наземні удари. Першим постраждав Єгипет - за день були знищені 304 з 419 єгипетські літаків і 6 авіабаз. Цього ж дня були розгромлені ВПС Йорданії та Сирії, а також завдані удари по авіабазах Іраку. 7 червня ізраїльтяни захопили Стіну плачу у Східному Єрусалимі - найсвятіше місцем для іудеїв усього світу. Зараз щодня до Стіни приходять тисячі людей, що моляться і не тільки євреї, а й інші народи. Анексована у Йорданії східна частина Єрусалиму в супереч резолюції ООН була юридично об'єднана Ізраїлем у єдиний адміністративний центр і у 1980 році Єрусалим був оголошений єдиною і неділимою столицею Ізраїлю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Єрусалимі гравці "Динамо" молилися біля Стіни Плачу

9 червня президент Єгипту Насер заявив про свою відставку, яка не була прийнята. Він звинуватив країни Заходу у таємній участі у війні на боці Ізраїлю. 10 червня Рада Безпеки ООН домоглася припинення вогню всіх ворогуючих країн - Ізраїль погодився на припинення бойових дій того ж дня, а Єгипет - наступного.

За шість днів війни Ізраїль в 2,5 рази збільшив свою територію, втративши в бойових діях 779 чоловік убитими, втрати арабських країн були значно суттєвішими - 11 500 тисяч вбитих єгиптян, 2500 - сирійців, 696 - йорданців і 10 - іракців.

Зараз ви читаєте новину «Стіну плачу Ізраїль захопив на другий день війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути