вівторок, 03 березня 2020 10:49

Росія зобов'язалася вивести війська

Росія зобов'язалася вивести війська
"Троцький вчиться писати" карикатура, створена в Німеччин.і Ілюстрація: wikipedia

Мирний договір з країнами Четвертного Союзу підписала радянська Росія в місті Брест-Литовськ - тепер Берестя в Білорусі 3 березня 1918 року. Зобов'язалась вивести війська з території України й визнати незалежність УНР.

Агресію проти молодої Української держави розпочала в грудні 1917-го. Приводом стала незадовільна відповідь Центральної Ради на ультиматум радянського уряду щодо українізації фронту та роззброєння червоноармійців. Тоді більшовики швидким маршем захопили Харків, проголосили Радянську Україну та створили маріонетковий український уряд - Народний Секретаріат. Прагнули показати, що війну веде не Росія, а самі українці не приймають влади Центральної Ради. Більшовики захопили Харківщину, Донбас, Чернігівщину та рухались на Київ через станцію Крути.

Центральна Рада встигла на початку 1918-го своїм універсалом проголосити незалежність України, що дало значний козир на переговорах із німцями. Наявність такого документа, контроль над значною частиною території України та активність української делегації задовольнили їх. Саме тому на переговорах у Брест-Литовську вони не визнали більшовицький Народний Секретаріат легітимним урядом України. Крім того, голова російської делегації Лев Троцький не виконав вказівок Леніна та сам визнав дипломатичних представників Центральної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, чим займалися дипломати між переговорами у Бересті 1918-го - добірка фото

Спочатку радянська делегація, попри накази Леніна, відхиляла вимоги щодо відторгнення від колишньої імперії 200 тис. кв. км на користь Німеччини. Припинила переговори. Тоді німецькі війська, союзні Центральній Раді, розпочали наступ в Україні, Білорусі, Прибалтиці та поставили під загрозу існування Радянської Росії. Коли Троцький повернувся до переговорів, умови миру стали жорсткішими. Окрім визнання України, росіяни не могли претендувати на Прибалтику та Фінляндію, мали демобілізувати армію, роззброїти флот, вивести війська з Туреччини та передати їй Ардаган, Батум и Карс. Також мали припинити соціалістичну пропаганду в країнах Європи. Загалом Росія втратила 1,1 млн кв. км.

Делегація поставила вимушений підпис.

Всеукраїнський з'їзд рад завершився в Києві 19 грудня 1917-го. На ньому більшовики прагнули встановити радянську владу в Україні та переформатувати її центральну владу. Натомість майже 2 тис. делегатів з'їзду підтримали Центральну Раду та її політику. Зрозумівши, що не зможуть впливати на з'їзд, обурені більшовики на чолі із Володимиром Затонським переїхали до Харкова, де проголосили створення Української Народної Республіки Рад та визнали її частиною Радянської Росії.

Зараз ви читаєте новину «Росія зобов'язалася вивести війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути