четвер, 19 грудня 2019 12:18

"Нам виголошують чудові промови і готують удар в спину"

"Нам виголошують чудові промови і готують  удар в спину"
Делегати Всеукраїнського з'їзду рад висловили повну довіру Центральній Раді Фото: cultural.avro.org.ua

Всеукраїнський з'їзд рад завершився у Києві 19 грудня 1917-го. На ньому більшовики прагнули встановити радянську владу в Україні та переформатувати її центральну владу. Натомість, майже 2 тис. делегатів з'їзду підтримали Центральну Раду та її політику.

На з'їзді підняли питання про ставлення до Української Центральної Ради; про політику більшовицького уряду відносно України; про ноту Української Центральної Ради у відповідь на ультиматум Раднаркому.

"Нам виголошують чудові промови, а за спиною готують похід проти нас. Генеральний секретаріат має точні відомості, що більшовики готують Українській народній республіці удар в спину", - виголосив Симон Петлюра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві радились, що робити далі з Росією

Зрозумівши що не зможуть впливати на з'їзд, обурені більшовики на чолі із Володимиром Затонським переїхали до Харкова. Там проходив III з'їзд Рад Донецького та Криворізького басейнів. За 6 діб близько 200 делегатів проголосили створення Української Народної Республіки Рад та визнали її частиною Радянської Росії. Напротивагу Генеральному Секретаріатові ЦР, створили маріонетковий уряд Народний Секретаріат. Це дало змогу Росії реалізувати ультиматум та розпочати вторгнення в Україну.

17 грудня 1917 року Українська Центральна Рада отримала урядову телеграму з Петрограда від Ради Народних Комісарів. Уряд Радянської Росії визнав УНР. Більшовики визнали право України відокремитися негайно, без обмежень та безумовно.Водночас вони висунули до Центральної Ради вимогу пропустити більшовицькі війська на Південний фронт для боротьби з білогвардійським генералом Олексієм Каледіним та не пропускати білогвардійські війська, що рухаються на Дон і Урал.

У разі невиконання ультиматуму більшовики погрожували оголосити війну УНР.

Зараз ви читаєте новину «"Нам виголошують чудові промови і готують удар в спину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути