Ексклюзиви
понеділок, 10 серпня 2020 08:23

Революціонери відкрили музей

Революціонери відкрили музей
Збільшення експонатів Лувру сповільнилося після Першої світової війни. Фото https://unsplash.com

Музей Лувр відкрився 10 серпня 1793-го під час Французької революції. Королівська колекція Лувру стала національним надбанням.

Палац збудували за розпорядженням короля Франциска I в 1546-го. Король був завзятим колекціонером творів мистецтва. По смерті Франциска, Лувр декілька разів перебудовувався, але найбільших змін зазнав у ХVІІ ст. за часів Людовика XIII.

Під час Французької революції Лувр перетворили на публічний музей. Через побоювання можливих випадків вандалізму або крадіжок, Національна асамблея оголосила невідкладну підготовку до відкриття музею.

У жовтні комітет почав збирати колекцію для показу заради "збереження національної пам'яті". Музей відкрився в першу річницю повалення монархії. Публіці надавався вільний доступ три дні на тиждень. Колекція нараховувала 537 картин і 184 витвори мистецтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На монумент нанесли імена 658 воєначальників

Французька Республіка виділяла значні кошти на розширення колекції. У 1794 році французька революційна армія під проводом Наполеона Бонапарта почала забирати твори мистецтва з різних країн Європи як військові трофеї. Музей поповнився низкою картин італійських майстрів з палаців Італії, картинами нідерландських майстрів доби відродження, маньєризма і бароко.

Збільшення експонатів Лувру сповільнилося після Першої світової війни. В цей період не було придбано якихось значних робіт. На початку Другої світової війни музей вивіз більшу частину експонатів та сховав найціннішу його частину.

Зараз Лувр містить понад 380 тис. експонатів, з яких лише 35 тис. виставлені у восьми залах.

В Парижі 29 липня 1836-го відкрили Тріумфальну арку. Почали будувати за правління Наполеона Бонапарта 1806 року. Арка символізувала непереможність "золотої" армії імператора. Автором проекту вважається Жан-Франсуа Шальгрен. Він створив основу арки. Але, після його смерті, план споруди змінювався не один раз. Зведенням арки займалося багато архітекторів.

Зараз ви читаєте новину «Революціонери відкрили музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути