Ексклюзиви
субота, 11 січня 2020 08:20

Рекорд жінки-пілота: від узбережжя до узбережжя без посадки

Рекорд жінки-пілота: від узбережжя до узбережжя без посадки
Після трансатлантичного перельоту Амелія Ергарт стала найвідомішою жінкою-льотчицею у світі. Фото: historytime

Американка Амелія Ерхарт 11 січня 1935 року розпочала переліт через Тихий океан. Політ тривав 18 годин 16 хвилин. Стала першою жінкою-пілотом, яка перетнула Американський континент від узбережжя до узбережжя без проміжної посадки.

До цього багато пілотів намагалися це зробити, але багато з них загинули. Уряд США заборонив нові спроби. Ерхарт домоглася для себе спеціального дозволу. На аеродромі в Каліфорнії на Ерхарт чекав 18-тисячний натовп і вітальна телеграма президента США Франкліна Делано Рузвельта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 17 годин за штурвалом - як американка облетіла навколо планети

Після трансатлантичного перельоту Ергарт стала найвідомішою жінкою-льотчицею у світі та однією з найпопулярніших осіб у США. Вона багато разів перетнула країну з кінця в кінець — на літаку і в автомобілі — виступаючи з публічними лекціями і активно пропагуючи авіацію і повітряні перевезення. Вона тестувала новий тип парашута, здійснювала занурення в Атлантиці у водолазному костюмі і випробувала вихід з підводного човна під водою через шлюзову камеру. У той же час продовжувала готувати і здійснювати нові рекордні перельоти.

Згодом вона стала близькою до президентської родини і здійснювала нічні польоти над Вашингтоном із дружиною президента Елеонорою Рузвельт. Жінка-пілот була популярнішою і впливовішою за будь-яку голівудську кінозірку. Вона довела, що жінки на рівних можуть конкурувати з чоловіками в авіації. Амелія зникла 2 липня 1937 року, намагаючись перелетіти навколо світу. 5 січня 1939 року Амелію Екхарт оголосили померлою, хоча неофіційні пошуки тривали.

Американська льотчиця Джеральдіна Мок приземлилася в місті Колумбус в США 16 квітня 1964 року. Стала першою жінкою, яка сама здійснила політ навколо Землі. Витратила на це 29 днів.

Зараз ви читаєте новину «Рекорд жінки-пілота: від узбережжя до узбережжя без посадки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути