Ексклюзиви
вівторок, 16 квітня 2019 08:20

17 годин за штурвалом - як американка облетіла навколо планети

17 годин за штурвалом - як американка облетіла навколо планети
Американська льотчиця Джеральдіна Мок. Фото: historytime

Американська льотчиця Джеральдіна Мок приземлилася в місті Колумбус в США 16 квітня 1964 року. Стала першою жінкою, яка сама здійснила політ навколо Землі. Витратила на це 29 днів.

З дитинства жінка захоплювалася літаками, в юності навчилася літати. В її сім'ї був чотиримісний літак "Сессна", на якому Джеррі теж літала. Вже на льотних курсах вона показала себе природженим пілотом.

Отримавши ліцензію, вона не обмежувалася територією штату Огайо, де жила, а вибирала маршрути в Канаду, Мексику, на Багамські острови.

Перед навколосвітнім польотом довелося обійти у Вашингтоні посольства всіх країн на маршруті, щоб отримати дозволи на польоти над ними. Завдяки цим зустрічам її ніде не прийняли за шпигунку, хоча в деяких країнах загроза була.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провели автоперегони на вулицях міста

Вранці 19 березня Джеррі Мок вилетіла на своїй "Сессна" із Колумбуса в район Бермудського трикутника. Місцем першої посадки були вибрані Бермудські острови. Подорож проходило в жорсткому режимі: в середньому 17 годин польоту, п'ять годин сну і на догляд за літаком.

В аеропорту Колумбуса 16 квітня Джеррі Мок зустрічали понад п'ять тисяч осіб. Всі знали, що за місяць вона встановила сім жіночих льотних світових рекордів.

Найбільше говорили і писали про три головних: Джеррі стала першою жінкою, яка здійснила на літаку кругосвітню подорож, перетнула два океани на одномоторному літаку і побила рекорд швидкості для супертривалого польоту. Джеррі Мок отримала безліч нагород, одну з яких вже 4 травня їй вручив президент.

О 13.30 14 квітня 1929 року в Монако стартують перші автомобільні перегони "Гран-прі Монако". 16 гонщиків на автомобілях мають пройти 100 кіл вулицями князівства довжиною 318 км.

Зараз ви читаєте новину «17 годин за штурвалом - як американка облетіла навколо планети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути