середа, 26 лютого 2020 14:48

Рідкісна емаль та срібло - відреставрували коштовний кинджал римського легіонера

Автор: lwl.org
  Показали, як виглядав 2000-річний кинджал римського легіонера
Показали, як виглядав 2000-річний кинджал римського легіонера

Археологи розкопали вишукано прикрашений кинджал римського легіонера та піхви й пояс до нього у могильнику Хальтерн-ам-Зее, Німеччина. Знахідці близько 2 тис. років. Її вдалося очистити від землі та майже повністю відновити у лабораторії в Мюнстері.

"Відкриття римської зброї у ході розкопок - це завжди щось дуже особливе. Тому відразу було зрозуміло, що кинджал та його пояс потрібно якомога краще оглянути та відновити. За кожним археологом є реставратор, який відновлює знахідки таким чином, щоб їх можна було показати в музеї", - пояснює директор з культурних питань Вестфалії-Ліппе Барбара Рюшхофф-Парсінгер.

Кинджал прикрашено переважно спереду. Має безліч срібних ліній та малюнків листя, вкраплених у залізо. Товщина срібних ниток складає лише 0,15-0,2 мм. Крім того, кинджал містить вставки з червоної емалі і червоного скла. Встановлено, що емаль являє собою суміш різних мінералів, які плавляться тільки за дуже високих температур, утворюючи склоподібний матеріал. Лезо зброї виготовили з різних видів сталі, зварених між собою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золотий скіфський браслет і кинджал виявила поліція при обшуку авто злочинця

Пояс містить численні елементи. До шкіри щільно прилягають бронзові чи латунні пластини. Майстер покрив їх оловом, щоб створити враження про дороге срібло. У пояса є 2 гачки, які утримували кинджал за допомогою шкіряних петель. Шкіра також частково збереглася, видно навіть її шви.

За словами археологів, такий стан предмета - дуже велике щастя. Кинджал опинився на правильній глибині в 1 м, адже якби він лежав нижче, то його зруйнувала б волога, а якби він був ближче до поверхні, то його знищили б фермери при обробці полів.

Старовинний кинджал знайшли працівники музею "Садиба Попова" у Василівці Запорізької області. Зброю виявили під час проведення розкопок у підземеллі. Такі кинджали носили кубанські козаки. Він називається "Бебут".
Зараз ви читаєте новину «Рідкісна емаль та срібло - відреставрували коштовний кинджал римського легіонера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути