понеділок, 16 грудня 2019 11:41

Розгадали таємницю давньої фрески

Вчені розгадали таємницю 3600-річної фрески палацу Акротірі на острові Тіра в Егейському морі. Палац збудували представники мінойської цивілізації. Отримані дані розповідають, що стародавні культури торгували й обмінювались ідеями географічно ширше ніж вважалося.

На фресках зображені мавпи, яких в острівній Греції не було. Спочатку їх сприйняли за єгипетських оливкових бабуїнів, оскільки мінойці мали контакти з давнім Єгиптом. Натомість, новітні дослідження приматологів довели, що на малюнках зображений сірий лангур. На це вказує своєрідне хутро та хвіст у S-подібній формі, повідомляє New Scientist.

Лангури жили та живуть у південній Азії в теперішньому Непалі, Бутані та Індії, і особливо в долині річки Інд, де в епоху бронзи проживала Індська цивілізація. На той час була передовою, мала великі міста та розвинені системи водопостачання.

"Чи відвідували Інд мінойські греки? Я не була би здивована, якщо у майбутньому ми знайдемо доказати прямого контакту, але нині таких немає. Можливо все було й навпаки", - каже археолог Марі Пареджа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У руїнах античної таверни знайшли унікальну римську фреску

Мають й інше припущення. Центром обміну між Грецією та Індом могла бути Месопотамія. Греки могли побачити лангурів там.

"Це свідчення далекосяжної торгівлі, відносин з цими далекими районами. Навіть у епоху бронзи, здається, було багато обміну між окремими цивілізаціями.", - додає Пареджа.

Автор: By Joanbanjo
  Представники мінойської цивілізації зобразили індійських мавп в епоху бронзи - 3,6 тис. років тому
Представники мінойської цивілізації зобразили індійських мавп в епоху бронзи - 3,6 тис. років тому
Археологи виявили тронний зал, скарбницю та металургійну майстерню у руїнах мінойського палацу на острові Крит. Мінойська цивілізація існувала з III - II тис. до н.е. Названа на честь царя-таласократа Міноса Великого. Палац розкопали ще 1982-го, але нині під ним виявили залишки більш ранніх споруд. У приміщеннях знайшли рештки трону, колони, коштовності, печатки, ритуальну кераміку та бронзові статуетки.
Зараз ви читаєте новину «Розгадали таємницю давньої фрески». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути