вівторок, 05 лютого 2019 23:13

Розкопали фортецю, яка зупиняла кочівників

Розкопали фортецю, яка зупиняла кочівників
Фортецю знайшли в регіоні Бактрія. Фото: РАН

Археологи розкопали фортецю Узундара в Бактрії. Це історична область на території сучасних Таджикистану, Узбекистану і Афганістану.

В III столітті до н. е. на цій території існувала єдина система укріплень, яка захищала регіон від набігів кочівників, повідомив Інститут археології РАН.

Бактрія спочатку входила в Перську імперію, потім Олександр Македонський завоював ці землі. Після розпаду його держави, Бактрія відійшла до імперії Селевкідів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірка "Тора" будує величезний маєток схожий на військову фортецю

Фортеця була побудована приблизно в 295-290 роках до н.е. - в період правління Селевкідів. Археологи з'ясували, що зовнішні стіни фортеці представляли собою ромб. Всередині знаходилася трикутна цитадель, яку оточували потужні подвійні стіни з 13 вежами. Зовні була розташована ринкова площа, куди місцеві жителі привозили товари, потрібні воїнам.

У фортеці археологи також виявили панцирні пластини і два правих залізних нащічники від шоломів. Зібрали велику кількість монет і кераміки. Це вперше дозволяє простежити, як змінювалася матеріальна культура регіону.

У замку Паланок у Мукачевому на Закарпатті відкопали загублене приміщення. Дослідники припускають, що це могла бути мечеть.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали фортецю, яка зупиняла кочівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути