Ексклюзиви
середа, 14 листопада 2018 10:39

У замку Паланок знайшли загадкове приміщення
5

У замку Паланок розкопали приміщення
Фото: mukachevo.net
У замку Паланок розкопали приміщення
У замку Паланок розкопали приміщення
У замку Паланок розкопали приміщення
У замку Паланок розкопали приміщення

У замку Паланок у Мукачевому на Закарпатті відкопали загублене приміщення.

Дослідники припускають, що це могла бути мечеть, повідомляє Mukachevo.net.

"Круглі арки, купол, можливо, кібла, що є основною стіною мечеті та інші елементи розкопаної споруди вказують на те, що це, можливо, мусульманський храм. Можливо також, що це була ротонда - також круглий храм. Аби визначити істинне призначення споруди, потрібно зняти ще кілька шарів ґрунту та подати заявку до міжнародної комісії, що займається дослідженням подібних історичних тем", – каже заступник директора Мукачівського історичного музею "замок Паланок" Тарас Синявський.

Мечеть могла з'явитись у замку за часів хана Сулеймана у 1520-х, припускає він. В історичних джерелах сказано про хана Кутеска, який хотів захопити замок, але це йому не вдалось. Хан Батий у XІІІ ст. також двічі намагався захопити Мукачівську фортецю. Йому це не вдалось.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мукачівський замок Паланок вражає туристів таємничими легендами

"На жаль, більшість документів із планами будівель у замку були втрачені. Ми маємо тільки клаптики історії, з яких складаємо певну картину. Коли почали розчищати рови замку, знайшли цю споруду. Вивезли звідси тони глини та сміття і побачили, що це кругла кімната з куполом. Потрібно ще більше розчистити це приміщення і не тільки. До справжньої підлоги тут ще кілька метрів. Це дуже важка та довготривала робота. Тільки уявіть, якщо Паланок мав 14 башт, коли їх розбирали, або ж руйнували, то все це будівельне сміття скидалось, грубо кажучи, під ноги. Зараз у замку засипані, або ж навмисно замуровані десятки приміщень. Ми дуже хочемо максимально розчистити все і показати людям, яким був справжній великий Мукачівський замок", – розповів Синявський.

Перші згадки про фортецю у Мукачеві датуються ще ХІ ст., а точна дата заснування замку досі невідома. Фото старовинних гравюр замку Паланок завантажили користувачі спільноти "Мукачівський історичний музей" у мережі Facebook.

Зараз ви читаєте новину «У замку Паланок знайшли загадкове приміщення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути