середа, 10 квітня 2013 11:42

Псковські археологи стверджують, що знайшли найдавнішу кавову чашку

Псковські археологи стверджують, що знайшли найдавнішу кавову чашку

Археологічні дослідження на території середньовічного Пскова принесли чергову сенсацію - в похованні псковичанки 11 століття виявили ??найдавніша на території Росії кавову чашку. Про це Псковському агентству інформації повідомили в Археологічному товаристві області.

У 2008 році при розкопках на вулиці Першотравневій псковським археологам вдалося вивчити некрополь 11 - початку 12 століття. Всього на розкопі, що отримав позначення "Образький II" було досліджено 17 поховань. Серед розкритих поховань багатством поховального інвентарю відрізнялося поховання 15 - поховання молодої жінки, яке може бути датоване другою половиною 11 століття. Всього з похованні зробили понад сорок знахідок: скроневі прикраси, золотоскляне намисто, сережку із західноєвропейських монет, прикраси одягу (булавки, бубонці, сережку), залізний ніж.

Біля голови похованої був знайдений невеликий гончарний посуд з ручкою. Формою він дуже нагадує акуратну чашку з тонкими стінками (діаметр посудини - 3-5 см, висота - до 6 см). Чашка виготовлена ??з беловипаленої, дуже якісної глини, покритої ангобом. Аналоги таких посудин відомі на території Візантії та Близького Сходу і зазвичай датуються 11 століттям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першу чашку кави на території України випили у Хотині

У процесі розчищення предмета в камеральних умовах, реставратори звернули увагу на темний наліт, що покривав внутрішні стінки посудини. Зразки речовини були відправлені на мікроелементний аналіз. І ось сьогодні з реставраційної лабораторії кабінету археології Тартуського університету прийшли сенсаційні результати проведених аналізів.

Як повідомила докторант археології Рійна Раммо, у складі речовини, яка покриває стінки посудини з поховання, знайшли сліди 1,3,7-триметилксантина і метилбетаїнникотинової кислоти. 2,6-диокси-1 ,3,7-тріметілпурін або 1,3,7-триметилксантин. Виявлені елементи є невід'ємними ознаками чорної кави. Причому, відсоток вмісту такого алкалоїду, як трігонеллін, вказує, що ми маємо справу з сортом кави виду Арабіка.

Начальник відділу польових досліджень ГБУК "Археологічний центр Псковської області" Олександр Михайлов пояснив, що археологи і раніше знаходили свідчення торговельних зв'язків Пскова з Близьким Сходом у давньоруський час, але знахідка кавової чашки зі слідами популярного зараз напою, яка походить з поховання 11 століття, є унікальною для середньовічних руських міст.

"Псков в часи Давньої Русі, очевидно, мав тісні торговельні контакти зі Сходом, активно переймаючи, в тому числі, і різні культурні новації. Тепер можна з упевненістю стверджувати, що наші предки ще тисячу років тому любили випити чашечку кави", - сказав археолог.

Зараз ви читаєте новину «Псковські археологи стверджують, що знайшли найдавнішу кавову чашку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути