пʼятниця, 14 серпня 2020 08:20

Проти натовпу використали снайперів, бульдозери і бронетехніку

Проти натовпу використали снайперів, бульдозери і бронетехніку
У Єгипті 2013-го пройшли найбільші за всю історію акції протесту. Фото: Reuters

Війська оточили і хотіли розігнати протестувальників у Каїрі 14 серпня 2013-го. Проти натовпу використали сльозогінний газ, снайперів, бульдозери, бронетехніку та армійські вертольоти. Загинуло 525 людей.

Масові виступи почалися тут 3 липня. Тоді військові усунули від влади новообраного президента-ісламіста Єгипту Мухаммеда Мурсі - щоб заспокоїти демонстрантів, які протестували проти нього, і призначили тимчасовий уряд.

Десятки тисяч прихильників Мухаммеда Мурсі влаштували на вулицях Каїра сидячий страйк із вимогою повернути владу поваленому президентові. Після шести тижнів громадянського протистояння армія зважилася на жорсткий силовий розгін. Хвиля насильства захлеснула країну. Ісламісти в різних містах Єгипту підпалили десятки поліцейських дільниць, повністю спалили 36 християнських церков, влаштували кровопролитні штурми адміністративних будівель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишнього президента Єгипту засудили до довічного ув'язнення

Урядові довелося ввести надзвичайний стан на один місяць і комендантську годину в Каїрі та 12 областях країни. До в'язниць посадили понад тисячу членів головного ісламістського руху "Брати-мусульмани".

Понад 1,4 тис. прихильників екс-президента стратили. Ще 40 тис. — ув'язнили. ООН назвала масові смертні вироки безпрецедентними в новітній історії.

Мурсі визнали винним у керівництві незаконною організацією і в крадіжці секретних документів. Довести, що він особисто передав їх представникам Катару, тим не менш, не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «Проти натовпу використали снайперів, бульдозери і бронетехніку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути