субота, 13 квітня 2024 11:20

Проросійський мітинг закидали яйцями

Проросійський мітинг закидали яйцями
Мешканці Запоріжжя зірвали російський сценарій для міста Фото: facebook.com/HistoryUkraine.foto

13 квітня 2014 року в Запоріжжі активісти майдану й охочі оточили й закидали яйцями проросійський мітинг. Подія отримала назву "Яєчна неділя".

Того дня на місцевому майдані святкували Вербну неділю. А неподалік Запорізької міської ради, на Алеї слави, вчергове зібрався проросійський мітинг. Учасники пов'язали георгіївські стрічки й російські триколори. Закликали до створення ЗНР і до зближення з Росією.

Ініціатива відреагувати на діяльність антимайданівців належала жінкам із "жіночої сотні". З огляду на ситуацію на сході країни розуміли, що проросійські мітинги можуть перерости в загарбання міста. Та спочатку їм порадили не втручатися, не провокувати й не створювати картинку для російських ЗМІ. Але жінки виступили з трибуни із закликом поставити на тому крапку й не святкувати, коли десь поруч закликають до створення чергової "народної республіки".

Жінки першими рушили до місця події. До них приєднувалися молодь, ультрас, представники "Правого сектора" й перехожі. Щоб не допустити зіткнень, рушила й міліція. Попри кордон, почалися невеликі нетравматичні сутички.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через 19 років після підписання Будапештського меморандуму Росія вдерлася в Україну

Незабаром антимайданівців оточили - проукраїнських сил було значно більше. Залунали взаємні образи, але бійки з обох сторін не допустили. Відбулися переговори, на яких проросійським активістам пообіцяли дати коридор, але за умови, що вони складуть усі провокативні речі та вийдуть у місто вулицею Незалежної України. Вони погодилися, але атрибутики не склали. Тоді знову їх оточили, почали закидувати яйцями, борошном, пакетами з молоком, томатним соком та іншими харчами. Захищалися вони розкритими парасольками.

"Ніколи не забуду, коли бабуся років 80 прийшла з десятком яєць. Підходить, дає ці яйця й каже: "Дитинко, я не докину - кинь ти". Це було дивовижно. Ми тоді думали, що за Росію "комуністи", "похилий вік", аж ні - всі люди абсолютно різні", - згадувала в інтерв'ю "Радіо Свобода" учасниця акції Олена Єременко.

До "обстрілу" антимайданівців долучалися й інші містяни, привітно сигналили машини. Усі показували, що не бажають російського сценарію для Запоріжжя.

Яйця та інші харчі були не травматичними, однак дехто кидав і каміння. Під час виходу з оточення в обличчя антимайданівцям хтось прискав газовим балончиком, а автозак, яким їх намагалися вивезти, ледь не підпалили. Припускали, що то діяли провокатори, або ж занадто радикальні та обурені люди.

Остаточно проросійські мітингарі вийшли під супроводом самооборони. Потрапили до головного управління МВС області, та згодом їх відпустили. Однак з того часу в місті не було жодного мітингу за Росію та агітації за ЗНР.

За добу до подій в Запоріжжі, проросійські бойовики захопили місто Слов'янськ Донецької області. З цієї дати почалося силове протистояння на Донбасі між українськими військовими та незаконними збройними формуваннями сепаратистів, підконтрольними Росії.

Захоплення Слов'янська ретельно готувалося сепаратистами під керівництвом російських кураторів. Велася попередня агітаційна робота серед місцевого населення через російські ЗМІ. Зокрема, дискредитувалися дії української влади та військових.

Відразу після захоплення Слов'янська бойовиками, міський голова Неля Штепа оголосила, що бойовики – це представники так званої Донецької народної республіки, а в місті буде проведено референдум за незалежність від України.

Зараз ви читаєте новину «Проросійський мітинг закидали яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути