Ексклюзиви
пʼятниця, 12 квітня 2024 10:15

Російські диверсанти захопили Слов'янськ
7

12 квітня 2014 року проросійські бойовики захопили місто Слов'янськ Донецької області. З цієї дати почалося силове протистояння на Донбасі між українськими військовими та незаконними збройними формуваннями сепаратистів, підконтрольними Росії.

Захоплення Слов'янська ретельно готувалося сепаратистами під керівництвом російських кураторів. Велася попередня агітаційна робота серед місцевого населення через російські ЗМІ. Зокрема, дискредитувалися дії української влади та військових. Бойовики встановили у місті блокпости, які контролювали озброєні люди.

Активна фаза операції із захоплення міста російськими диверсантами розпочалась в ніч на 12-те квітня. У Слов'янськ зайшла диверсійно-розвідувальна група у складі 52 осіб на чолі з відставним офіцером збройних сил РФ, полковником ФСБ РФ Ігорем Гіркіним (Стрєлковим). Бойовики практично без опору захопили місцевий райвідділ міліції по вул. Університетській. Вони закидали будівлю вибуховими пакетами, потім за допомогою автівки зірвали решітки з вікон і потрапили всередину. На відділку вивісили прапори РФ і так званого Народного ополчення Донбасу. Захоплену зброю роздали місцевим проросійським активістам, серед яких було багато силовиків. З них сформували загін ополчення, який мав на меті контроль над захопленим Слов'янськом і далі - над сусідніми містами, зокрема, Краматорськом і Красним Лиманом.

Згодом під контроль терористів потрапила будівля СБУ по вул. Карла Маркса.

Відразу після захоплення Слов'янська бойовиками, міський голова Неля Штепа оголосила, що бойовики - це представники так званої Донецької народної республіки, а в місті буде проведено референдум за незалежність від України.

Барикади в Слов’янську
Фото: Aleksandr Sirota (Олександр Сирота)
Барикади на в’їзді у Слов’янськ
Ігор Гіркін (Стрєлков)
Терористи біля Слов’янської міської ради
Бойовики патрулюють Слов’янськ

Щоб відновити контроль над Слов'янськом, у ніч на 13-те квітня 2014 року Рада національної безпеки та оборони України оголосила початок Антитерористичної операції (АТО) на Донбасі.

У відповідь терористи, підконтрольні РФ, заборонили на території міста діяльність політичних партій "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода" і почали переслідування українських активістів.

13 квітня у Слов'янськ направили зведений загін СБУ. Відбувся бій із проросійськими бойовиками, в якому загинув капітан Геннадій Біліченко. Офіційно він став першим військовослужбовцем - жертвою війни на Донбасі.

15 квітня сили АТО здійснили першу спробу штурму захопленого міста. Згодом було ще кілька спроб, під час яких українські силовики намагалися максимально уникнути втрат серед місцевого населення. Натомість проросійськи бойовики часто й успішно використовували практику прикриття місцевим населенням.

Лише в ніч на 5 липня у результаті блокування міста та під натиском українських військових сепаратисти на чолі з Гіркіним організовано залишили Слов'янськ. Вони відступили в Донецьк, повністю залишивши північну частину Донеччини.

Загалом окупація Слов'янська тривала три місяці - з 12 квітня до 5 липня.

Участь Росії у спецоперації підтверджується багатьма фактами. Так, попри заяви, що це були російські добровольці, які прибули "на допомогу братському народу Донбасу", ціла група озброєних людей вільно перейшла кордон РФ. Російська влада просто не могла не знати про це. Далі – диверсанти прибула на двох армійських вантажівках КамАЗ модифікації, яка не перебуває на озброєнні української армії. При собі мали набір легкого стрілецького озброєння, зокрема, протитанкові гранатомети, які точно не можна просто десь купити.

Також про участь РФ у конфлікті заявляв сам Гіркін. В одному з інтерв'ю він сказав, що його група прийшла з Криму, а в її складі були росіяни.

16 березня 2014 року відбувся сфальшований псевдореферендум про статус Криму. Мав заздалегідь сформовані результати та завищену явку. Його провели без офіційних спостерігачів ООН, СНД, ЄС та ОБСЄ.

Зараз ви читаєте новину «Російські диверсанти захопили Слов'янськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути