Ексклюзиви
середа, 05 травня 2021 17:34

Долучалися до утвердження незалежності та зміни президентів - чим раніше займалися державні секретарі США в Києві

У ніч на 6 травня в Україну приїде Державний секретар США Ентоні Блінкен. Планує зустрітись із президентом Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, іншими офіційними особами й представниками українського громадянського суспільства.

Gazeta.ua пропонує пригадати держсекретарів США, які відвідували незалежну Україну.

Держсекретар - глава зовнішньополітичного відомства. У США ця посада є аналогічною до міністра закордонних справ. Кандидатуру на держсекретаря призначає президент і затверджує сенат США.

Першим 18 жовтня 1991 року держсекретар Джеймс Бейкер відвідав Київ у справі підготування до визнання незалежності України. У травні 1992-го на перехресті L-стріт і 18-й у Вашингтоні Джеймс Бейкер разом з українським президентом Леонідом Кравчуком відкрили перше посольство України в США.

Держсекретар Воррен Кристофер приїжджав в Україну в жовтні 1993-го. Він запропонував Україні долучитися до програми НАТО "Партнерство заради миру". Зустрівся з президентом Леонідом Кравчуком. Досягнули домовленостей про налагодження співробітництва з МВФ і МБРР.

Мадлен Олбрайт зустрілася з президентом Леонідом Кучмою 15 лютого 2002 року. Метою її візиту був моніторинг реалізації програм Національного інституту демократії США в Україні, знайомство з ситуацією в Україні, обмін думками про сучасний стан українсько-американських відносин.

  Мадлен Олбрайт у Києві вивчала зв'язки України та США
Мадлен Олбрайт у Києві вивчала зв'язки України та США

Колін Павелл приїжджав на інавгурацію третього президента України Віктора Ющенка 23 січня 2005-го. Передав запрошення відвідати США. Разом із президентом Польщі Александром Квасневським і російським політиком Борисом Нємцовим відвідав інавгураційну промову на майдані Незалежності.

Кондоліза Райс супроводжувала президента США Джорджа Буша під час поїздки до Києва 1 квітня 2008 року. Під час зустрічі з Ющенком підписали "дорожню карту" на 2008-2009 роки й міжурядову угоду про інвестиційне співробітництво. Буш висловив тверду підтримку політиці приєднання України до Плану дій членства у НАТО.

  Кондоліза Райс відвідала Україну разом з президентом Джорджем Бушем
Кондоліза Райс відвідала Україну разом з президентом Джорджем Бушем

1 липня 2010 року Гіларі Клінтон відвідала Київ на посаді держсекретарки. До цього вона чотири рази була в Україні. 2-3 липня вона мала зустрічі з колишнім президентом Віктором Януковичем та іншими високопосадовцями. Обговорили перспективи розширення співпраці в енергетичній сфері. Домовилися прискорити реалізацію проєкту утилізації твердого ракетного палива.

Держсекретар Джон Кері вперше відвідав Київ 5 лютого 2015 року. Заявив, що США будуть гарантом миру в Україні. Тоді участь у зустрічі з президентом Петром Порошенком та прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком взяли також канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд. Обговорювали війну на Донбасі. Керрі наголосив, що за ескалацією стоїть Росія.

  Джон Керрі підтримав Україну у війні з Росією
Джон Керрі підтримав Україну у війні з Росією

Державний секретар США Майк Помпео відвідав Київ з офіційним візитом 31 січня 2020 року. Зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Помпео заявив про підтримку України у дипломатичному та інвестиційному плані. Запевнив, що американські санкції щодо Росії продовжать, поки територіальну цілісність України не відновлять.

В Україну прибувають із візитом голова Держдепу США Ентоні Блінкен у супроводі заступниці держсекретаря з політичних питань Вікторії Нуланд. Цей візит є символічною підтримкою України, повідомляє Gazeta.ua політолог-американіст Володимир Дубовик.

Зараз ви читаєте новину «Долучалися до утвердження незалежності та зміни президентів - чим раніше займалися державні секретарі США в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути