пʼятниця, 17 серпня 2018 11:28

Прикордонники застрелили хлопця, який тікав у Західну Європу

18-річні Петер Фехтер і Гельмут Кульбейк зі Східного Берліна вирішили перелізти через мур до Західного Берліна 17 серпня 1962 року. Стіну між радянською та західною зонами впливу спорудили за рік до цього.

Коли вони підійшли до стіни, то прикордонники вимагали зупинитись. Потім почали стріляти. Кулі пролетіли над головою Гельмута, але влучили в спину і живіт Петера.

Автор: news.stlpublicradio.org
  Петер Фехтер став першим застреленим під час подолання муру
Петер Фехтер став першим застреленим під час подолання муру

Важко поранений, він лежав на кілька метрів від стіни і голосно кликав на допомогу. За муром зібралися сотні громадян Західного Берліна. Вони кричали до східнонімецьких та американських прикордонників, щоб допомогти Петеру. Але вони не мали на це права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські пілоти скидали родзинки на парашутах із носовичків

Через п'ятдесят хвилин хлопець замовк. Його взяли прикордонники, які стріляли і нібито доставили до лікарні, де він помер. Він став першим застреленим під час подолання муру. Всього кількість вбитих при спробі втечі зі Східної Німеччини за 1960-1990 роки коливається від 274 до 1613 осіб.

Автор: news.stlpublicradio.org
  Петер Фехтер став першим застреленим під час подолання муру
Петер Фехтер став першим застреленим під час подолання муру

Після об'єднання Німеччини 1990 року за фактом загибелі Петера Фехтера почалося слідство. У березні 1997 року двох колишніх прикордонників засудили до 20 місяців позбавлення волі.

Міністерство оборони РФ розсекретило низку документів з фондів Центрального архіву, серед них є копія рукописного наказу Йосипа Сталіна 1941 року про бомбардування Берліна.

Відомство опублікувало добірку із наказів, доручень, нагородних документів, облікових карток і бойових листків до Дня Військово-повітряних сил Росії, публічний доступ до яких раніше був закритий. Відповідне повідомлення з'явилося на сайті Міноборони Росії.

Зараз ви читаєте новину «Прикордонники застрелили хлопця, який тікав у Західну Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути