Ексклюзиви
середа, 07 серпня 2019 10:13

Прийняли жорстокий закон

Прийняли жорстокий закон
"Закон про 5 колосків" прийняли 7 серпня 1932-го Фото: memorialholodomor.org.uа

Постанову уряду СРСР "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації" прийняли 7 серпня 1932-го. У народі її знали під назвою закон "про п'ять колосків".

Документ написав особисто Сталін із метою "подолання саботажу та кризи хлібозаготівель". Згідно з ним, у СРСР до 1940-го засудили понад 180 тис. людей.

Закон передбачав розстріл із конфіскацією всього майна за "розкрадання колгоспної власності". Тоді у розпал Голодомору люди намагалися вийти у поле і знайти хоч щось їстівне, адже продукти забирали навіть із присадибних ділянок. Було багато жінок із ножицями, які зрізали декілька колосків пшениці, щоб нагодувати дітей. Їх влада називала перукарями.

Постанова мала пом'якшувальні обставини - замість розстрілу позбавляли волі терміном на 10 років із конфіскацією всього майна. Його одразу передавали у колгоспну власність. Амністія заборонялась. Під його дію потрапляли також діти будь-якого віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 158 українських населених пунктів назвали на честь організаторів Голодомору

Партійна газета "Правда" 1988-го писала про 54 тис. засуджених за цим законом у СРСР і 19 тисяч - в Україні. Насправді цифри були значно більшими.

На початок 30-х у СРСР вже повністю була проведена колективізація, яка позбавила селянина почуття власної індивідуальності. Більшість майна контролювалося колгоспами. Образ куркуля створював враження успішного фермера, який спокійно може обходитися без колективної праці. В умовах колективізації та відсутності власного господарства такий клас, як куркулі, становив загрозу для більшовицької політики.

Зараз ви читаєте новину «Прийняли жорстокий закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути