четвер, 28 листопада 2019 10:05

Уряд звернувся до росіян з проханням ввести війська

Уряд звернувся до росіян з проханням ввести війська
Більшовики створили маріонетковий уряд для вторгнення в Україну Фото: pinterest.com

Тимчасовий робітничо-селянський уряд України створили у Курську 28 листопада 1918-го. Так росіяни хотіли завуалювати військове вторгнення в Україну.

Уряд очолив більшовик Георгій П'ятаков. До нього входили такі майбутні відомі радянські діячі як Климент Ворошилов, Володимир Затонський, Федір Сергеєв - Артем та навіть Юрій Коцюбинський - син видатного українського письменника. За це учений Сергій Єфремов пізніше називав його: "славного батька звироднілим сином".

Посадовці одразу переїхали до містечка Суджі на Курщині, яке стало тимчасовою столицею Радянської України. Вже наступного ранку ними було видано маніфест про поновлення радянської влади в країні після повалення влади гетьмана Павла Скоропадського. Також маніфест закликав трудящі маси та "братню поміч" до боротьби з Директорією УНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський уряд російську агресію списував на громадянську війну в Україні

В грудні російські війська й "українські трудящі" під командуванням Володимира Антонова-Овсієнка сплюндрували країну. Вони зайняли Харків 3 січня 1919-го, а за 3 доби уряд встановив нову назву країни - Українська Соціалістична Радянська Республіка. На засіданнях прийняли програму побудови країни "на засадах радянської федерації" - тобто з Росією.

У кінці січня уряд перестав бути тимчасовим та почав називатись Раднарком УСРР. Його керівництво здійснював уже болгарський комуніст Християн Раковський.

Радянська Росія 13 листопада 1918-го в односторонньому порядку розірвала Брест-Литовський мирний договір. Це дозволило більшовикам продовжити військову інтервенцію в Україну. Сепаратну угоду підписали 3 березня того ж року у місті Брест-Литовськ - тепер Берестя в Білорусі. Їй передував ряд важливих переговорів щодо виходу країн з Першої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Уряд звернувся до росіян з проханням ввести війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути