Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2021 20:10

Правда проб'ється - у Києві з'явиться унікальний музейний комплекс Голодомору

Автор: Gazeta.ua
  Голова наглядової ради БО "Міжнародний благодійний фонд Музею Голодомору" Іван Васюник представив у Львові  проєкт Музею Голодомору
Голова наглядової ради БО "Міжнародний благодійний фонд Музею Голодомору" Іван Васюник представив у Львові проєкт Музею Голодомору

Будівництво музейного комплексу Голодомору в Києві мають завершити до травня 2022 року. А до 90-х роковин штучного голоду в Україні він відкриє свої двері для відвідувачів.

Про це повідомив голова наглядової ради БО "Міжнародний благодійний фонд Музею Голодомору" Іван Васюник. На ХХ Міжнародному економічному форумі у Львові розповів про значення цього проєкту для країни та закликав інвестувати у нього.

"Вікно можливостей для проєкту відкрилося після Революції гідності. Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду і Світовий конгрес українців звернулися до влади з тим, щоб відновити будівництво музею, яке зупинилося 2010 року", - зауважив Іван Васюник.

2017-го почався процес підготовки до будівництва другої черги. Утворили урядовий комітет, який очолював перший віцепрем'єр Степан Кубів. В такий спосіб запустили проєкт державно-приватного партнерства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кілька разів привозив дітей. Вони гордяться, що я тут працюю

"Тоді ж узгодили принципову схему, - веде далі голова наглядової ради, - держава будує приміщення, а благодійники з України та інших країн відповідають за наповнення, облаштування експозиції, роботу найкращих дизайнерів світу".

За словами Івана Васюника, таку модель підтримали і після зміни влади 2019 року. Фонд підписав зі Світовим конгресом українців та музеєм меморандум про відповідальність у процесі творення. Президент Володимир Зеленський оголосив проєкт пріоритетним.

До його реалізації залучається все більше і ділових людей, і звичайних українців. Це європейський підхід до творення музеїв пам'яті.

Чим установа особлива для України?

Це перший сучасний музейний комплекс, який з'явиться в Україні за 30 років. Його створюють за індивідуальним проєктом із залученням кращих фахівців.

Раніше в Україні музеї якщо і відкривали, то лише у пристосованих приміщеннях. Це перший цілісний музейний комплекс Голодомору в світі. У тому його велике значення і статусність. Держава мусить вкладати в культуру. Освіта й культура є основою розвитку держави.

Автор: Gazeta.ua
  Іван Васюник закликав учасників форуму інвестувати в музей
Іван Васюник закликав учасників форуму інвестувати в музей

Коли планується відкриття музею?

Графік передбачає завершення будівництва до травня 2022 року. Паралельно йде проєктування експозиції, її стилю. Щоб до 90-х роковин Голодомору музей відкрити для відвідувачів.

У листопаді 2020 року БО "Міжнародний благодійний фонд Музею Голодомору" запустив краудфандингову платформу "Зерна правди". Які завдання на неї покладалися?

У платформі втілена ідея залучити до творення музею мільйони українців. У пам'ять вбитих голодом наших предків.

Платформа технологічно й ідейно неповторна. Можна внести і 10 гривень, і 10 тисяч доларів. Ти символічно висаджуєш зернинку у пам'ять про одну з жертв Голодомору. Списки надані дослідниками і впорядковані у Національному мартиролозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До 24 років не знав про Голодомор" – Юрій Андрухович

У кінці вересня-жовтні запускаємо другу версію платформи. Якщо людина знає, про загиблого від Голодомору зі свого населеного пункту, вона може у пошуковій системі знайти прізвище, ідентифікувати людину та додати інформацію про неї.

На міжнародному форумі "Масові штучні голоди: пам'ятаємо, вшановуємо" учасники озвучили результати нових досліджень, за якими під час Голодомору загинуло 10,5 мільйона людей. Чи відобразяться ці дані у концепції музею?

Творення експозиції - складний процес. Велика група із десятків науковців-музейників виробляє контент на базі наукових досліджень. Бо лише історична правда, яка буде представлена в експозиції може виконувати свою функцію.

Це має бути не нав'язування, а простір для роздумів, для діалогу. Фонд акумулює кошти і залучає найкращих дизайнерів світу. Безперечно, музей починався не сьогодні. Розробили концепцію інституції. Потім українські науковці та консультанти з-за кордону переробили її на наукову установу. Музей - відповідальна, високопрофесійна робота. Вона триває.

Автор: Gazeta.ua
  Концепт створення музею передбачає поєднання роботи меценатів та держави
Концепт створення музею передбачає поєднання роботи меценатів та держави

Що хотіли донести учасникам Львівського економічного форуму?

Учасники форуму – відповідальні та успішні люди. Я презентував проєкт з точки зору його значимості та ролі для держави. Показав діловим людям його унікальність, розповів про залучення найкращих світових спеціалістів.

В архітектурному проєкті, який погоджений консультативним органом ЮНЕСКО, закладена ідея зламу, через який пробивається правда про Голодомор. Її десятиліттями приховували від українців.

Продовжити говорити про це маємо намір під час благодійних вечорів у Львові 20 листопада та 23 листопада у Києві. Так залучаємо нових учасників до творення музею.

У Музеї Голодомору в Києві створили аудіогід 33 мовами світу. Це рекорд України. Міжнародний проєкт "Аудіогід для кожного" Національний музей Голодомору-геноциду запустив у липні 2019-го. Передбачав переклад тексту оглядової екскурсії 33 мовами світу для розміщення інформації на аудіогідах.

Зараз ви читаєте новину «Правда проб'ється - у Києві з'явиться унікальний музейний комплекс Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути