пʼятниця, 13 квітня 2012 12:33

Порятунок жінок і дітей з "Титаніка" був винятком

Порятунок жінок і дітей з "Титаніка" був винятком
Фото: REUTERS

Нове дослідження називає міфом уявлення про те, що жінок та дітей першими рятували, коли тонули кораблі. Про це повідомляє BBC.

Дослідники університету Уппсала у Швеції проаналізували 18 випадків катастроф на морі, зокрема, звертаючи увагу на те, хто саме вижив, і виявили, що жінки мали менше шансів врятуватися.

Звіт учених свідчить, що найвищі шанси на виживання мали капітани та члени екіпажу.

Рідкісним винятком є катастрофа "Титаніка", яка сталася 100 років тому, кажуть вчені. При цьому вона стала винятком завдяки капітану Едварду Сміту, який погрожував стріляти у тих, хто не буде підкорятися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Титанік" в 3D окупився вже у перші дні прокату

Водночас зараз правило про порятунок першими жінок та дітей виглядає нормальною поведінкою під час надзвичайних ситуацій.

Автори дослідження, економісти Мікаель Еліндер та Оскар Еріксон кажуть, що капітан має право застосувати силу, щоби цього правила дотримувалися. Але дослідження показали, що поведінка в реальному життя якнайкраще може бути описана виразом "кожен сам за себе".

Дослідження базується на даних про катастрофи, які мали місце в останні три століття та в яких опинилися близько 15 тисяч людей.

Дослідники також дійшли висновку, що ще менше переваг жінки мають у випадку катастроф британських кораблів. Крім того, за їхніми даними, тривалість морської катастрофи не впливає на кількість зусиль, докладених для порятунку жінок та дітей.

Зараз ви читаєте новину «Порятунок жінок і дітей з "Титаніка" був винятком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути