Ексклюзиви
субота, 26 січня 2019 10:15

Поранених солдат взялася доглядала сестра імператора
9

Імператор Микола ІІ відвідав Рівне 26 січня 1915-го
Фото: dlib.rsl.ru
Імператор Микола ІІ відвідав Рівне 26 січня 1915-го
Імператор Микола ІІ відвідав Рівне 26 січня 1915-го
Імператор Микола ІІ відвідав Рівне 26 січня 1915-го
Імператор Микола ІІ відвідав Рівне 26 січня 1915-го

Потяг російського імператора Миколи ІІ прибув 26 січня 1915 року до Рівного. На вокзалі його очікувала сестра Ольга Олександрівна. Вона першою увійшла до вагону.

Потім вони разом поїхали до госпіталю Євгенієвської громади Червоного Хреста. Сестра імператора від початку війни працювала в цьому госпіталі як рядова лазаретна сестра милосердя.

Палати в госпіталі були великими, світлими та чистими. Нагляд за пораненими був на вищому рівні. Всі сестри милосердя добре знали лікарську справу. Микола ІІ відвідав усіх хворих. Сестра розповідала історію хвороби кожного. У рівненський госпіталь направляли багато важкопоранених, більшість з них були на фронті кілька разів.

"Я наказав, щоб усіх Вас після видужання відправили у свої роти, де ви були до порання", – заявив Микола ІІ в одній із палат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як запускали перші аеростати - добірка фото

Більшість поранених з рук імператора отримали високі державні нагороди, медалі за мужність та відвагу в бою.

Микола ІІ зустрівся з колективом сестер милосердя і спілкувався з ними кілька годин. Вислухав побажання та свої враження про роботу з пораненими солдатами.

Потім імператор здійснив прогулянку по місту та його околицях. Ввечері він виїхав поїздом до Києва. Не дивлячись на пізній час і мороз, на всіх станціях його зустрічало населення.

Світлини Галичини 1914-го пропонує переглянути Gazeta.ua. Вони зроблені американським фотографом Джоржем Грантемом Бейном (1865-1944).

Його називали "батьком фотоновин у світі". Колекція його світлин і негативів нараховує 50 тис. екземплярів. Зараз вони частково оцифровані та зберігаються у Бібліотеці Конгресу США.

Зараз ви читаєте новину «Поранених солдат взялася доглядала сестра імператора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути