четвер, 02 квітня 2020 09:20

Помер Папа Римський
8

2 квітня 2005-го у віці 84 роки від септичного шоку та серцево-судинного коллапсу помер Папа Римський Іван Павло ІІ.

Папа Римський Іван Павло ІІ пішов у засвіти за 7 хвилин до вечірньої молитви, яка за ватиканським порядком денним припадає на 22.45. Перебуваючи у свідомості, він, як стверджують люди з його найближчого оточення, спробував зробити прощальний жест у бік площі Святого Петра, де чатували десятки тисяч вірян.

Прощання з папою римським Іваном Павлом II і його похорон стали наймасовішою церемоніальною подією в історії людства. 300 тисяч осіб були присутні на траурній літургії, 4 млн паломників проводили намісника Святого Петра з життя земного в життя вічне (з них понад мільйон - його земляки - поляки); понад мільярд вірян, що належать до різних християнських конфесій і які сповідують різні релігії, молилися за упокій його душі; 2 млрд глядачів стежили за церемонією у прямому ефірі.

На похорон понтифіка з'їхалися понад 100 глав держав та урядів. Україну представляв президент Віктор Ющенко.

Поховали його 8 квітня 2005 у Ватиканському Соборі Святого Петра поруч з мощами святого апостола Петра.

* * *

Кароль Юзеф Войтила народився у містечку Вадовиці біля Кракова у родині поручника польської армії та вчительки 18 травня 1920-го. Він прекрасно навчався у школі. Коли Каролю виповнилося 8 років, померла його мати, а у 12 він втратив старшого брата.

У дитинстві найбільше полюбляв футбол, лещета (лижі), місцеві кремові тістечка та театр. Мріючи стати професійним актором, Кароль у 14 літ спробував себе у шкільному драматичному гуртку, ще в юності написав п'єсу "Король-Дух". Мріє стати професійним актором. Вивчає польську філологію в Ягеллонському університеті. Під час війни працює на каменоломні і хімічній фабриці. Коли відчуває поклик присвятити своє життя служінню Богу – вступає у Вищу Духовну Семінарію у Кракові. 26 річним приймає сан священника, навчається в Римі.

1964 року Папа Павло VI призначає Кароля Войтилу архиєпископом Кракова, через три роки – кардиналом. Його знають і за межами Польщі – він багато подорожує, вільно розмовляє 6 мовами, пише і видає книги, опікується молоддю.

Після смерті Павла I в Рим скликають кардиналів з усього світу. 16 жовтня 1978-го 111 кардиналів заходять в Сікстинську капелу аби таємно обрати нового папу. На бюлетенях для голосування треба написати ім'я того, кого бажають обрати. Врешті кардинали роблять свій вибір. 103 священнослужителі пишуть на бюлетені ім'я "Кароль Войтила". Новий Папа Римський взяв собі ім'я Іван Павло II.

Серед кардиналів-електорів тільки 18 були молодші за Войтилу. Він став наймолодшим Папою за останні півтораста років.

Повна офіційна назва посади, на яку було обрано кардинала Войтилу, звучить так: "Його Святість Святіший Отець Йоан Павло ІІ, Єпископ Римський, Намісник Господа нашого Ісуса Христа, Наступник Князя Апостолів, Первосвященик Католицької Церкви, Патріарх Заходу, Примас Італії, архиєпископ і митрополит Римської церковної провінції, суверенний володар Держави Ватикан, перед тим архиєпископ і митрополит Краківський, кардинал Кароль Войтила".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: Папа Римський Франциск буде проповідувати по відеотрансляції

Багатьох кардиналів непокоїть вік Папи – до нього обиралися чоловіки далеко за 70 років, йому 58. Ще більше турбує національність – поляк з комуністичної країни.

Обрання польського кардинала на престол Папи стає світовою сенсацією. Офіційна реакція польської комуністичної влади - радість. Висилають у Ватикан телеграму: "На Папському Престолі вперше в історії - син польського народу, який в єдності і співпраці всіх громадян розбудовує велич і процвітання його соціалістичної Батьківщини".

Британська "The Times" наступного дня після конклаву написала: "Обрання кардинала Войтили на Папу — це подія надзвичайного значення. Кардинали відправили Церкву в подорож, кінець якої незнаний… Можливо, вони вчинили якнаймудріше; однак вони ризикують визволенням таких людських, політичних і релігійних сил, які потім не зможуть контролювати".

Іоанн Павло ІІ відвідав Варшаву, тут його зустрічали з бурхливим захопленням.

"Закликаю вас - поляки, я, син польської землі і одночасно я, Іван Павло ІІ – папа. Боріться проти усього, що руйнує людське достоїнство. Вітаю вас як перший папа, що вийшов з польського роду, на порозі другого тисячоліття хрещення і другого тисячоліття історії народу. Дорогі земляки, для яких Христос не перестає бути постійно відкритою книгою науки про людину. А одночасно - науки про гідність і права народу. Не може бути справедливої Європи без незалежної Польщі на її карті. Боріться",- каже у промові.

Коли Кароля Войтилу обрали Папою, Церква перебувала у дуже важкому стані. У XX столітті відбулися величезні зміни на суспільному, політичному, економічному і технологічному рівнях. Усі вони зачепили і Церкву. Тому його понтифікат, який тривав 27 років, був позначений двома визначальними рисами: велика кількість опублікованих праць (понад 120 філософських і богословських робіт, 5 книг, зокрема він писав і п'єси, вірші та поеми), та постійні подорожі, протягом яких Святіший Отець відвідав із пастирським візитом майже усі країни, де є католики. Він здійснив 104 закордонні поїздки. Під час цих вояжів він відвідав 1022 міста на всіх континентах і провів за межами Ватикану в цілому понад 822 доби. Ці цифри треба розглядати в контексті того, що перша закордонна подорож Папи в історії церкви взагалі відбулася тільки в середині XX століття, і зробив її Павло VI.

Ще один рекорд, встановлений Папою, пов'язаний з кількістю віруючих і паломників, до яких він безпосередньо звернувся за роки свого понтификата. Тільки під час загальних аудієнцій у нього побували близько 17 мільйонів людей.

У 2014-му Папу оголошують святим.

Прискорив падіння Радянського Союзу

Обрання Папою людини з комуністичної держави сприяло прискоренню процесів розпаду Радянського Союзу, визволення країн Східної та Центральної Європи і повернення релігійної свободи на всій пострадянській території.

Уже після трьох місяців обрання Іван Павло II приймав у себе з візитом міністра закордонних справ Радянського Союзу А.Громика. Ця зустріч започаткувала низку контактів, які врешті допровадили до зустрічі з Генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим, що відбулася у Ватикані 1 грудня 1989 року. Це була перша в історії зустріч глави Ватикану з найвищим комуністичним лідером.

Куля пройшла за кілька міліметрів від серця

"Це був абсолютний шок. Люди не зрозуміли, що відбувається. Першими зорієнтувалися голуби. Усі вони злетіли вгору. А святійший отець опустився додолу. Він втратив сили", – згадує кардинал Станіслав Дзівіш про 13 травня 1981 року. Того дня 23-річний член турецького ультранаціоналістичного угруповання Алі Агджа стріляв у Папу Римського Івана Павла ІІ. Зробив чотири постріли, поранив понтифіка в живіт і руку. 

У день замаху на площі Святого Петра у Ватикані зібралися понад 20 тис. паломників. Нападника затримали на місці.

"Папа – це вождь хрестового походу проти моєї релігії. Він персонально відповідає за напади Заходу на іслам", – заявив Агджа на суді. 

Постійно змінював свідчення. Говорив, що замовниками були то радянське КДБ, то американське ЦРУ, то Ватикан. За час слідства висунув 107 версій. Його засудили довічно.

Одна куля пройшла за кілька міліметрів від серця Івана Павла ІІ. Він пережив шість операцій. Коли оговтався, заявив – пробачає нападника. Через три роки відвідав його в тюрмі. Спілкувалися сам на сам. Про що – невідомо. Наприкінці Агджа поцілував Папі руку. А згодом прийняв католицизм. 2000-го його депортували на батьківщину. Там він відсидів ще 10 років і потрапив під амністію.

За ексклюзивне інтерв'ю до фільму про Івана Павла ІІ студії обіцяють Агджі $2 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згустилася темрява – Папа Римський помолився за хворих на коронавірус

Заговорив українською з Каденюком

На запрошення українського уряду і католицьких ієрархів 23 червня 2001 року Іван Павло ІІ прибув в Україну. На честь його візиту вівторок і середа – дні його перебування у Львові – були оголошені у місті вихідними.

Він відслужив у Києві та Львові 4 служби, на месах були присутні понад 2 млн. прочан. Папа виголосив 11 проповідей і промов українською мовою.

Найбільш масове богослужіння за участю Папи Римського прийшлося на останній день візиту понтифіка в Україну. Понад 1 мільйон осіб зібрався у середу на літургію за візантійським обрядом за участю Івана Павла II на Львівському іподромі. 27 червня люди кілька годин терпляче чекали прибуття Івана Павла ІІ, незважаючи на кількагодинні піші переходи нічним і вранішнім містом. За прямою трансляцією цієї Божественної Літургії у візантійському обряді на львівському іподромі стежили понад 100 країн світу.

Український космонавт Леонід Каденюк згадував про їхню зустріч:

"Папа дрімав у кріслі. До нього вишикувалася черга з міністрів та інших чиновників. Він руку потисне й далі кимарить. Коли я підійшов, президент сказав: "А це — наш космонавт". Папа прокинувся, його очі загорілися. Простяг мені руку й довго тримав у своїй. Гарною українською сказав: "Мені дуже приємно бачити космонавта. Як там у космосі?"

Це був першим і поки єдиний візито Папи Римського в Україну - для Іоанна Павла II це був 94-й закордонний вояж.

Умів вибачатися

Папа Іван Павло ІІ — перший понтифік, який умів вибачатися. Підрахували, що усього з моменту обрання Папою Іван Павло II вибачався з різних причин приблизно 100 разів.

Найперше вибачився перед італійцями за погане володіння їхньою мовою. Перед китайцями вибачався за допущені католицькою церквою помилки часів колоніалізму. Вибачався перед індіанцями та африканцями. Перед юдеями за антисемітизм церкви.

У 1992 році публічно вибачався перед покійним не одне століття Галілео Галілеєм, оголосив рішення інквізиції помилковим і реабілітував вченого, повернувши йому "право бути законним сином церкви". Потім були реабілітовані Джордано Бруно, Савонарола, Ян Гус і Мартін Лютер.

У зверненні до жінок щиро каявся у співучасті церкви у їх пригніченні, приніс вибачення за несправедливість і дискримінацію в оплаті праці, кар'єрі і у всьому, що стосується демократичних прав і обов'язків громадян. У 1995 році від імені католицької церкви попросив пробачення за зло, вчинене "братам з інших конфесій". У Києві відразу ж по приїзді в аеропорт визнав провину за "помилки, довершені католицькою церквою у далекому і недавньому минулому".

Зараз ви читаєте новину «Помер Папа Римський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути