Ексклюзиви
середа, 10 липня 2019 10:20

Поляки застосували нову тактику битви

Поляки застосували нову тактику битви
"Пам'ятник загиблим козакам під Берестечком". Фото: uk.wikipedia

Під Берестечком закінчилася 10 липня 1651 року битва між армією Речі Посполитої і союзним козацько-татарським військом. Битва завершилась підписанням невигідної для козаків Білоцерківської мирної угоди.

Берестецька битва розпочалась 28 червня. Польський король Ян Казимир зібрав військо - 200 тисяч вояків, яке вирушило до Берестечка для зведення укріпленого табору. Армія Хмельницького налічувала до 100 тисяч чоловік, до них приєдналось до 30 тисяч кримських татар під командуванням хана Іслам Гірея.

Битва під Берестечком була найбільшою за усю Хмельниччину. Однією зі складових успіху королівських військ у битві під Берестечком була тактика побудови й ведення бою, що сильно відрізнялася від застосовуваної поляками раніше. Війська були розставлені цього разу незвичним способом і козаки не змогли скористатися досвідом. Всі атаки зустрічалися і відбивалися з незвичайною ефективністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військо Запорозьке розбило польську армію в битві під Батогом

Битва закінчилась перемогою війська поляків, однак козацька армія не була розгромлена. Останні наукові дослідження показують, що кількість загиблих козаків в польських історичних джерелах - до 30000 убитими є значно перебільшеною. Не до кінця відомою є причина того, що хан Іслам Гірей III залишив битву. Історики в основному погоджуються, що хан був просто не зацікавлений в посиленні козацької держави.

Існує версія, що кримські татари просто не витримали прямої атаки на них кінноти Речі Посполитої. Одразу ж після битви Хмельницький зібрав нове військо. Становище поляків теж не було найкращим, тому обидві сторони згодились на перемир'я.

У битві під Батогом, яка відбулась 1 - 2 червня 1652 року, союзні війська Війська Запорозького і Кримського Ханства отримали перемогу над армією Речі Посполитої під командуванням Мартина Калиновського. Потрапило в полон і було страчено понад 8 тисяч поляків, в тому числі і високопосадовців.

Зараз ви читаєте новину «Поляки застосували нову тактику битви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути