неділя, 01 червня 2014 16:40

362 роки тому Військо Запорозьке розбило польську армію в битві під Батогом

Автор: d-pankratov.ru
  Битва під Батогом
Битва під Батогом

У битві під Батогом, яка відбулась 1 - 2 червня 1652 року, союзні війська Війська Запорозького і Кримського Ханства отримали перемогу над армією Речі Посполитої під командуванням Мартина Калиновського. Попало в полон і було страчено понад 8 тисяч поляків, в тому числі і високопосадовців.

Щоб перехопити козацький загін 20-тисячна польська армія, очолювана Мартином Калиновським, влаштували на березі Південного Бугу недалеко від міста Ладижин (нині - Вінницька область) табір, який з тилу був захищений рікою Батіг.

Дізнавшись про це, Богдан Хмельницький зібрав військо, яке 1 червня разом із кримсько-татарською кавалерією переправилось через Буг. Перша атака татарів була поляками відбита, але непевна ситуація привела до бунту в польському таборі і втечі частини війська, після чого Калиновський для відновлення порядку наказав розстріляти повсталих.

Через занадто великі розміри табору, відсутності інформації про кількість війська супротивника, поляки не змогли контратакувати і до вечора до Батога підійшли основні козацькі сили, які оточили табір з усіх боків.

Вранці 2 червня почався його штурм. Після прориву польської оборони козаками Івана Богуна доля битви була вирішена - армія Калиновського була вщент розбита, сам він разом із сином загинув, як і брат майбутнього короля Яна ІІІ Собеського Марек, який перебрав на себе командування після загибелі Калиновського. Поляки втратили до 8 тисяч вбитими.

У наступні два дні за наказом Хмельницького було розстріляно або обезголовлено близько 3 500 полонених, частина яких була викуплена у татар. Страти відбувались на очах у інших полонених як помста Хмельницького за поразку під Берестечком; уникнути розправи вдалось не більше, ніж двом тисячам чоловік, частину яких врятували татари задля отримання викупу.

Перемога під Батогом викликала масове повстання козацької України проти польської шляхти і відновлення кордону з Польщею по ріці Случ, як і за умовами Зборівської угоди 1649 року.

Зараз ви читаєте новину «362 роки тому Військо Запорозьке розбило польську армію в битві під Батогом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути