субота, 06 квітня 2024 18:44

Поляки розпочали воєнну кампанію проти Москви

Поляки розпочали воєнну кампанію проти Москви
1618-го польський королевич Владислав підтвердив своє право на московський престол Фото: www.msmap.ru

Похід польського війська на Москву розпочався з Варшави 6 квітня 1617-го. Королевич Владислав хотів утвердитись на престолі Московського царства. Його підтримали литовський гетьман Кароль Ходкевич та козацькі полки гетьмана Петра Сагайдачного.

Протягом жовтня 1617 року об'єднана польсько-литовська армія чисельністю близько 8 тис. осіб здобула міста Дорогобуж, Вязьму, Мещовськ, Козельськ, Серпейськ, Рославль. В грудні 1617 року бойові дії припинилися, більша частина польсько-литовського війська розмістилась в таборі поблизу Вязьми. Очікували підходу підкріплень.

Польський уряд звернувся по допомогу до Війська Запорозького. В березні 1618 року дванадцять запорозьких сотників зустрілись із королевичем Владиславом і пообіцяли привести йому 20-тисячне військо. Підготовку до московського походу обговорювали на двох загальних радах в червні 1618-го. Козаки вимагали припинити утиски православного населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бригада росіян перейшла на бік української армії

Вони захопили Лівни, Єлець, Лебедянь, Скопин, Данков, Ряжськ, Пєсочня, Сапожок та Шацьк. 6 жовтня військо на чолі з Петром Сагайдачним вирушило Каширським шляхом у бік Москви. У районі Донського монастиря їм заступило дорогу московське військо на чолі з воєводою Василем Бутурліним. Цар вислав проти Сагайдачного 6 тис. вершників. Запорожці знищили передні загони супротивника, і решта московитської кінноти почала рятуватися втечею. Сагайдачний переміг у особистому бою Бутурліна.

Важка воєнна обстановка змусила московську владу піти на переговори. 11 грудня 1618 року було укладене так зване Деулінське перемир'я. Воно стало найбільшим успіхом Речі Посполитої в протистоянні з московською державою. Польща отримала білоруські й українські землі, які до того були під владою Москви — Смоленську, Чернігівську та Новгород-Сіверську, всього 29 міст. Польський король офіційно зберіг за собою право претендувати на московський трон.

Російські та радянські історики датою заснування Москви називали 4 квітня 1147-го. Тоді нібито вона згадувалась у літописі. Насправді у хроніці йдеться не про місто, а місцевість на мокві - болотах.

Тоді суздальський князь Юрій Довгорукий запрошував на зустріч князя Святослава Ольговича: "Прииде ко мне, брате, в москов!". Так було зазначено в Іпатіївському літописі.

Зараз ви читаєте новину «Поляки розпочали воєнну кампанію проти Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути