Ексклюзиви
понеділок, 01 липня 2019 10:07

Поляк застрелив українського студента

Поляк застрелив українського студента
Застрелили студента Адама Коцка Фото: Вікіпедія

Прихильник створення українського університету у Львові 28-річний студент Адам Коцко загинув 1 липня 1910-го. Його застрелив польський шовініст в одній із багаточисленних польсько-українських сутичок.

Тоді у Львівському університеті викладали польською мовою. Українці вимагали викладання рідною мовою або створення окремого університету. Це не подобалось полякам. Вони вирішують розв'язати питання силою. Організовують "боївки" - нападають на українських студентів.

1 липня українці мали намір провести віче та мітинг вулицями Львова щодо мовного питання у Львівському університеті. Поляки спорудили барикади у приміщенні університету, щоб перешкодити цьому. Хтось із поляків проніс вогнепальну зброю, розпочалися сутички та стрілянина. За 15 хв. на місце прибула поліція, в якій служило багато поляків. Адам Коцко отримав вогнепальне поранення в голову. Помер за 9 год. на руках матері. 28 українців і поляків перебували у важкому стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автора української "Читанки" відмовилися ховати у Львові

Поліція відкрила кримінальну справу та заарештувала 127 українців, із них 6 дівчат. Жодного студента-поляка не затримали, лише записали домашні адреси.

4 липня Коцка поховали на Личаківському цвинтарі. Промови зачитували політик Кость Левицький, історик Михайло Грушевський, юрист Кирило Трильовський. Мітинг на могилі хлопця тривав 6 год.

Справу розслідували слідчі Австро-Угорщини, опікувався нею імператор Франц Йосип. Наказав збудувати українцям окремий університет не пізніше 1916-го. Проте цим планам не судилося збутися. 1914-го розпочалась Перша світова війна.

Викладання у Львівському університеті проходило німецькою мовою. 1871-го австрійський уряд дозволив замінити її на польську чи українську, залежно від волі викладачів. Більшість викладачів були поляками, тому запанувала польська мова. Українці розпочали боротьбу за окремий університет.

1902-го 600 українських студентів оголосили бойкот Львівському університету й на знак протесту проти польського шовінізму роз'їхалися для подовження навчання до університетів у Відні, Кракові, Празі

Розгорівся конфлікт між польськими студентами й українськими, який часто переростав у кулачні та навіть збройні сутички.

Зараз ви читаєте новину «Поляк застрелив українського студента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути