четвер, 15 листопада 2018 08:20

Півтисячі бомбардувальників за ніч вщент знищили місто

Півтисячі бомбардувальників за ніч вщент знищили місто
Церква Святої Трійці після нальоту в ніч на 15 листопада 1940 року. Фото: Taylor (Mr)

Понад 500 німецьких літаків провели масоване 11-годинне бомбування міста Ковентрі 15 листопада 1940 року.

З кінця XIX століття Ковентрі був великим центром оборонної промисловості, що випускали значну частку продукції для потреб Військово-Повітряних Сил Великобританії. Німеччина стала застосовувати масовані авіаційні нальоти з метою нанесення серйозних руйнувань військових і цивільних об'єктів. Вже постраждав цивільний Лондон, тому німецьке командування вирішило зосередити увагу на містах, підприємства яких випускали військової продукції. У числі першочергових цілей був і Ковентрі.

Бомбардування тривало всю ніч, закінчилось лише приблизно о 6 годині ранку. У нальоті на Ковентрі брало участь 437 літаків. За 11 годин безперервної бомбардування на місто було скинуто 56 тонн запальних бомб, 394 тонни фугасних бомб і 127 парашутних. Багато літаки скидали бомби на центр міста. Спалохи вогню досягали 20 метрів у висоту, а відблиски пожеж було видно більш ніж на 200 кілометрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штурм Батурина тривав два дні: росіянам допомогли зрадники

В результаті бомбардування були серйозно пошкоджені 12 авіаційних заводів міста. Були повністю виведені з ладу газопостачання, водопровід і залізниця. Випуск літаків в Великобританії скоротився на 20 відсотків. Серйозно постраждали також житлові квартали Ковентрі, загинуло 554 людини, а 865 було поранено. Повністю були знищено 4 330 будинків і три чверті всіх фабрик міста. Втрати німців в цьому нальоті склали всього лише один літак.

Наступного року здійснені нові бомбардування Ковентрі. Всього німці бомбили Ковентрі 41 разів. Останнє бомбардування проведена в серпні 1942 року.

Російські війська під проводом князя Олександра Меншикова взяли штурмом та зруйнували вщент місто Батурин - сучасний Бахмацький район Чернігівської області 13 листопада (2 листопада за старим стилем) 1708 року. Гетьманську столицю знищили за наказом царя Петра І, щоб помститися Івану Мазепі за перехід на бік шведського короля.

Зараз ви читаєте новину «Півтисячі бомбардувальників за ніч вщент знищили місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути