середа, 20 лютого 2013 18:38

Польські археологи нагнітають ситуацію навколо жертв, розстріляних у 1941-му
5

Цьогоріч було перепоховано 382 жертви
Фото: Фото: vf-ndc-oasu.ucoz.ru
Знахідки, виявлені при загиблих 2012 р.
Знахідки, виявлені при загиблих 2012 р.
Дослідження поховань на городищі 2012 р.
Знахідки, виявлені при загиблих 2012 р.

Необережні висловлювання польських археологів щодо належності останків, знайдених на території замку Казимира Великого у Володимирі-Волинському, можуть поставити під сумнів вже відомі злочини НКВС щодо польських офіцерів, повідомив директор ДП "Волинські старожитності" Олексій Златогорський у коментарі Gazeta.ua.

Нагадаємо, з 2009 року протягом кількох сезонів розкопок було знайдено близько 750 поховань жертв, розстріляних 1941 року.

"При цих похованих були знахідки, що говорять про їхнє польське походження - два жетони польських поліцейських, імена яких з'ясовані. За документами вони розстріляні в Осташкові біля Харкова. Також знайдено багато польських ґудзиків, монет і тому подібного. Всі монети випущені не пізніше 1940 року. Там є навіть 19 століття монети, але тільки до 1940-го включно. Немає жодної монети, датованої 1941 роком. Відповідно, напрошуються висновки, що це поляки, розстріляні НКВС, але які саме - поки точно не відомо", - повідомив Златогорський.

Разом з українськими археологами працювали польські фахівці з Ради охорони Пам'яті Війни і Мучеництва.

В результаті звіти польської сторони докорінно відрізняються від офіційних звітів експедиції. Ще 14 жовтня 2011 року, після перепоховання знайдених останків, в інтерв'ю польському телебаченню професор Анджей Коля впевнено заявив, що розстріляні є жертвами Голокосту. До слова, викладені в польському звіті висновки стали відомими в Україні лише у серпні 2012-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині знайшли 600-річний скарб

"З цілковитою впевненістю можна сказати, що розстріляні жінки і діти – це жертви німецької окупаційної влади або західноукраїнських поліцаїв, які були на службі в гітлерівців, а потім після відступу німецьких військ опинилися в лавах УПА", - йде мова у польському звіті.

При цьому, польські фахівці працювали лише з частиною матеріалу. Головним аргументом польських археологів є наявність німецьких гільз поруч з тілами.

"При похованих дійсно була знайдена певна кількість гільз. Польська сторона говорить, що це євреї, розстріляні гітлерівцями, тому що дуже багато гільз німецьких. Але відомо, що в Катині НКВС розстрілював поляків винятково німецькою зброєю. Крім того, дуже чітко відрізняються за черепами поляк, українець, білорус чи росіянин. За висновком антропологів, жертви, яких ми знайшли, є поляками, а не євреями", - пояснив Златогорський.

Твердження польських археологів нагнітає атмосферу, адже ставить під сумнів відомі злочини НКВС щодо польських офіцерів.

"Як можна зараз довести, що розстрілювали українці? Це неможливо, - додав археолог. - Це заява польських археологів з Ради Охорони Пам'яті Війни і Мучеництва. А от більшість польських істориків і польської громадськості якраз виступають проти цього. Адже ця теза вже спричинила інший поворот. Я попереджав, що якщо поляки робитимуть подібні заяви, то вилізе інша сторона медалі. В російських засобах масової інформації та блогах дуже багато лунає думок, в основному висловлених російськими націоналістами, про те, що мовляв якщо поляки у Володимирі розстріляні українцями й німцями, значить в Катині жодних розстрілів не було. Тому в Польщі зараз великий скандал".

Свої висновки громадськості ДП "Волинські старожитності" представлять 5 березня у Луцькому краєзнавчому музеї. Там відкриється виставка, на якій будуть представлені результати розкопок у Володимирі-Волинському та інших місцевостях регіону. Зокрема, відбудеться круглий стіл, на який запрошені і представники Польщі. За словами Олексія Златогорського, вони матимуть можливість відкрито обговорити проблему, що склалася.

Зараз ви читаєте новину «Польські археологи нагнітають ситуацію навколо жертв, розстріляних у 1941-му». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути