вівторок, 15 травня 2012 15:14

На Волині знайшли 600-річний скарб

29 старовинних срібних монет відкопали археологи з державного підприємства "Волинські старожитності" у селі Полонка Луцького району. На середньовічний скарб вони натрапили на березі річки Чорногузка минулого тижня.

Під час розкопок археологи Михайло Вашета та Василь Баран виявили давньоруську землянку. В кутку був черінь, де розводили вогнище та готували їсти. Біля однієї із стінок щось заблищало – чоловіки придивилися і підняли монету.

"Ми зраділи і почали пересіювати ґрунт. В результаті знайшли всього 29 срібних кружалець - це так звані празькі гроші. Їх карбували наприкінці 14 - на початку 15 століття, в часи чеських королів Вацлава IV та Карла І", - каже Михайло Вашета. – "Еталонний "пражак" важив 3,96 грами. Вони мали високий вміст срібла. За один празький гріш у ті часи можна було купити корову. Думаємо, що знайшли лише залишки скарбу, бо виглядає так, наче його уже пограбували - село дуже популярне серед "чорних археологів". Але ці монети якимось дивом по стінці сповзли в житло і це врятувало їх для науки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скіфський золотий ланцюг та діадему знайшли на Черкащині

Три монети поки що не ідентифіковані. Науковці припускають, що гроші могли заховати перед нападом татар або ж 1431 року, коли війська польського короля Ягайла облягли Луцьк, який обороняли прихильники князя Свидригайла.

"Такий скарб бачу вперше за десять років. Празькі гроші - це "долар" 14-15 століття. Українське слово "гроші" походить якраз від празьких грошів. Вони були поширені і часом археологи знаходять одну-дві монети. Але щоб одразу цілий скарб - це фантастика!" – вважає директор ДП "Волинські старожитності" Олексій Златогорський. – "Чому кажемо, що це саме скарб, а не просто загублені монети? Бо їх знайшли у житлі. Значить власникові цих монет треба було їх заховати".

Перед тим у розкопі археологи знайшли кераміку давньоруських часів, уламок середньовічної свинцевої пломби, залізне кресало. Трапилися і монети: два срібні динарії польського короля Сигізмунда ІІ Августа та срібний гріш Альбрехта Гогенцоллерна, першого прусського герцога і останнього великого магістра Тевтонського ордену.

"Взагалі скарби знаходять дуже рідко. Такої удачі волиняни не бачили тридцять років, відколи професор Михайло Кучинко знайшов в Городищі-2 Луцького району срібні давньоруські гривни, браслети та намистини", – кажуть археологи. - "Полонка - унікальна пам'ятка, ми проводимо тут дослідження уже чотири роки. Тут представлені культури фінального палеоліту, епохи бронзи, раннього заліза, римського часу, давньоруського періоду та середньовіччя".

Зараз ви читаєте новину «На Волині знайшли 600-річний скарб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути